Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

17-05-2005

Onderzoeksprogramma Patiëntveiligheid in Nederland

Het onderzoeksprogramma Patiëntveiligheid wordt via het Ministerie van VWS gefinancierd door de Orde van Medisch Specialisten en uitgevoerd door het EMGO-instituut en het NIVEL.

Voor dit onderzoeksprogramma zijn wij op zoek naar ervaren verpleegkundigen.

Achtergrond
Het onderzoeksprogramma heeft tot doel meer inzicht te verschaffen in de aard, ernst, omvang en kosten van adverse events in Nederlandse ziekenhuizen, en de onnodige schade die patiënten hierdoor oplopen. Kern van het programma is een epidemiologische studie waarin medisch en verpleegkundig dossiers van ontslagen of overleden patiënten in twee fasen worden onderzocht. De eerste fase, een screening van dossiers aan de hand van een lijst met 18 triggers voor potentiële adverse events (aanwijzingen dat er mogelijk iets is misgegaan), wordt uitgevoerd door verpleegkundigen. In de tweede fase beoordelen medisch specialisten in hoeverre er bij de gevonden triggers sprake is van adverse events en in welke mate deze mogelijk te voorkomen waren geweest. De aan het onderzoek deelnemende verpleegkundigen en artsen ontvangen vooraf een training. De methode en de meetinstrumenten zijn afgelopen jaar in een pilot studie in drie ziekenhuizen getest.

Criteria voor deelname
Verpleegkundigen die geïnteresseerd zijn om deel te nemen zouden aan de volgende criteria moeten voldoen:

- minimaal 5 jaar ervaring als verpleegkundige in een ziekenhuis;
- bij voorkeur ervaring op verschillende afdelingen;
- ervaring of affiniteit met het analyseren van incidenten, klachten, fouten, etc.;

- vermogen om kritisch te denken;

- minimaal 1 of 2 dagen per week beschikbaar zijn voor een periode van twee/drie maanden

Wat wij bieden
Verpleegkundigen die willen deelnemen worden in staat gesteld in een wetenschappelijk onderzoek op het eigen vakgebied te participeren. Tevens wordt een training aangeboden in het signaleren van adverse events. Deze training is ontwikkeld en wordt uitgevoerd in samenwerking met het LEVV.
Het screenen van dossiers vindt altijd plaats in een ziekenhuis dat men niet kent. Het is mogelijk om zelf aan te geven: a) in welke regio men bij voorkeur wil screenen, b) in welke periode (van juni 2005 tot juli 2006), en c) op welke dagen. De vergoeding die wij kunnen bieden is 20 euro per uur en een tegemoetkoming in de reiskosten.

Meer informatie
Indien u wilt deelnemen aan het onderzoek kunt u zich aanmelden bij Ir. Erik Hout (e.hout@vumc.nl). Voor vragen kunt u terecht bij mw.drs. Marleen Smits van het NIVEL (m.smits@nivel.nl) of mw. Marjo van Tol van het LEVV (m.tol@levv.nl).