Gemeente Gorinchem


VEERDIENST VIERT TIEN JARIG BESTAAN
Maand mei feestmaand !
.
Dit jaar bestaat de Veerdienst Gorinchem 10 jaar. Op 11 mei vindt de aftrap plaats van allerlei acties die in de maand mei gepland staan. Op die dag wordt om 14.00 uur de tentoonstelling 10 jaar Veerdienst in Gorinchem geopend in de openbare bibliotheek op de Groenmarkt. Daarna wordt de nieuwe watertaxi, de Gorcum IX gedoopt. In de maand mei worden verder verschillende uitstapjes georganiseerd en zijn er leuke prijzen te winnen.

Tentoonstelling 10 jaar Veerdienst Gorinchem
Op woensdag 11 mei om 14.00 uur opent wethouder Van Santen de tentoonstelling 10 jaar Veerdienst Gorinchem.
De tentoonstelling zal tot 31 mei te zien zijn in de Openbare Bibliotheek Gorinchem op de Groenmarkt 1 te Gorinchem. De tentoonstelling bestaat uit replicas van vroegere boten van de Veerdienst en van nu. Tevens is er achtergrondinformatie te vinden uit de archieven, zoals fotos, schilderijen en oude gebruiksvoorwerpen.

Veerrechtpaal opgeknapt
Naast het Dalems Kerkje staan een visrechtpaal en een veerrechtpaal naast elkaar. De veerrechtpaal is recent opgeknapt en terug gezet als herinnering aan vroegere tijden.

Doop watertaxi Gorcum IX
Op woensdag 11 mei om 15.00 uur wordt de nieuwste aanwinst van de Gorcumse Veerdienst, de Gorcum IX gedoopt. Deze watertaxi gaat het snelle vervoer voor kleine groepen mensen over water verzorgen. In 2004 is proef gedraaid met een watertaxi en het blijkt dat er veel animo is voor deze snelle vorm van vervoer.
De Gorcum IX wordt gedoopt door mevrouw L. Romijn, echtgenote van wijlen oud-wethouder P. Romijn, die alom als de stuwende kracht achter de nieuwe veerdienst wordt genoemd.

Gorcum V terug naar Gorinchem
De Gorcum V komt terug naar Gorinchem ! Maar nu als speeltuin ! De boot heeft de afgelopen jaren in de Rotterdamse Maashaven gelegen en deed daar dienst als kinderspeeltuin van de kleuterschool die in de Zwarte Zwaan gevestigd was. Het grote schip, de Zwarte Zwaan, is inmiddels weg en de kleuterschool is naar de Brede Hilledijk (te Rotterdam) verhuisd. Na terugkomst in Rotterdam, rond 25 mei aanstaande, zal de Gorcum V weer dienst doen als speeltuin voor de kleuterschool.

Open havendag 21 mei
Op 21 mei vindt alweer voor de 17^e keer de Open Havendag plaats. In de straten rondom de Lingehaven wordt traditiegetrouw een rommelmarkt gehouden. Muziek en demonstraties van oude ambachten maken deel uit van de happening die om 9.00 uur start en duurt tot 17.00 uur. Tevens is de gehele dag een terras geopend op de Gorcum V, waarvan de bar wordt geëxploiteerd door Genesis.
Evenals vorig jaar zal de watertaxi tegen de zeer aantrekkelijke prijs van 2,50 rondvaarten maken rond Gorinchem.

Moonlight-feest op 21 mei vanaf 19.30 uur
Aansluitend op de Open Havendag wordt een moonlight-feest georganiseerd op de Gorcum VIII. Het feest begint om 19.30 uur. Om 21.00 uur en 22.00 uur zijn er prijsuitreikingen aan boord. Om 23.30 uur zal de Gorcum VIII de laatste rondrit maken en zal mensen die van buiten Gorinchem komen, terug naar huis brengen. Voor wie dan nog geen zin heeft om af te stappen, kan na afloop van de festiviteiten met de watertaxi naar huis worden gebracht. Het moonlight-feest wordt gesponsord door Bistro De Poort en bar Genesis. Aan boord worden gratis hapjes verstrekt. De boottocht is gratis. Alleen voor het drinken wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Wedstrijd voor basisschoolleerlingen
De leerlingen van alle basisscholen in Gorinchem zijn gevraagd om een tekening te maken van de Veerdienst of het water in en om Gorinchem (groep 1-4) of een knutselwerk te maken met hetzelfde thema (groep 5-8). Voor de leerlingen zijn er leuke prijzen te winnen. Zo geeft Hagemeijer Tweewielers in Gorinchem wederom fietsen weg, waarvan 2 kinderfietsen voor de kleintjes onder ons.
De winnaar van de knutselwedstrijd kan een dagdeel Loevestein, inclusief overtocht met de veerdienst voor de hele klas winnen.

En alsof het nog niet genoeg is
Ieder jaar geeft de Veerdienst 10-rittenkaarten weg om het veerpont weer onder de aandacht van de mensen te brengen. Vanwege het 10-jarig jubileum worden nu 1000, 5-rittenkaarten weggeven aan een ieder die de bon in de krant invult en bij de Veerdienst aflevert.
Onder de geïnteresseerden worden ook 30 10-rittenkaarten verloot, 4 fietsen (gesponsord door Hagemeijer Tweewielers) en een reis naar Euro Disney voor 2 personen. Deze reis wordt gesponsord door Snelle Vliet Touringcars te Alblasserdam.

Afsluiting feestelijkheden op 25 mei
Op 25 mei 2005 sluiten we de feestelijkheden rond het 10-jarig jubileum van de Veerdienst af met de prijsuitreiking voor de basisschoolleerlingen. Wethouder Van Santen zal de prijsuitreiking begeleiden.
.