FloraHolland


Resultaten klanttevredenheidsonderzoek Kwaliteitsdienst FloraHolland

FLORAHOLLAND (17 mei 2005) - Afgelopen maand zijn de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek van de Kwaliteitsdienst van FloraHolland bekend geworden. In dit onderzoek is de dienstverlening van de Kwaliteitsdienst FloraHolland op de vestigingen Naaldwijk, Rijnsburg en Bleiswijk onder de loep genomen.

Doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de tevredenheid van kopers en kwekers over de huidige dienstverlening, en om te achterhalen op welke manier de dienstverlening verder kan worden verbeterd. In totaal hebben 341 kwekers en 119 kopers aan het onderzoek meegewerkt. De belangrijkste resultaten die uit het onderzoek kwamen, zijn de telefonische bereikbaarheid van de Kwaliteitsdienst, terugkoppeling van informatie naar aanvoerders, de afhandeling van herkeur en de dienst Kwekerbegeleiding.

Telefonische bereikbaarheid
Driekwart van de ondervraagde kopers en kwekers is tevreden over de telefonische bereikbaarheid van de Kwaliteitsdienst. Ongeveer een kwart van de ondervraagden was minder tevreden. Een van de concrete acties is dan ook dat de Kwaliteitsdienst automatische doorschakelfuncties gaat invoeren als een lijn in gesprek is of niet wordt opgenomen.

Terugkoppeling informatie naar aanvoerders
Aanvoerders hechten veel waarde aan snelle, bij voorkeur persoonlijke terugkoppeling van informatie, bijvoorbeeld over geconstateerde fouten, herkeur of tips. 70% van de aanvoerders vindt dat de Kwaliteitsdienst op dit terrein goed werk verricht. Ongeveer 30% van de aanvoerder geeft aan dat dit beter kan. Aangezien aanvoerders niet altijd telefonisch geïnformeerd kunnen worden, onderzoekt de Kwaliteitsdienst andere mogelijkheden. Te denken valt aan e-mail of sms. Over de wijze waarop terugkoppeling zal plaatsvinden in de toekomst, worden aanvoerders te zijner tijd geïnformeerd.

Afhandeling herkeur
Opvallend zijn de resultaten over de tevredenheid bij de afhandeling van herkeur. Zowel kopers als aanvoerders (respectievelijk 10-50% en 24-36%, afhankelijk van de vestiging) geven aan niet altijd tevreden te zijn over de wijze waarop herkeur door de Kwaliteitsdienst wordt afgehandeld. Hierbij vinden kopers dat de Kwaliteitsdienst teveel aan de kant van de aanvoerders staat, terwijl de aanvoerders van mening zijn dat de Kwaliteitsdienst snel gelijk geeft aan de kopers. Bij herkeur wordt de betreffende partij objectief beoordeeld en wordt een beslissing genomen. Bij twijfel kan een collega keurmeester worden ingeschakeld.

Kwekerbegeleiding
Uit het onderzoek kwam naar voren dat meer dan de helft van de aanvoerders (nog) niet bekend is met de dienst Kwekerbegeleiding. De dienst Kwekerbegeleiding is opgezet om aanvoerders te helpen de betrouwbaarheid van hun aanvoerinformatie te verbeteren. Kwekerbegeleiders zijn ook vraagbaak voor aanvoerders die vragen hebben over productkwaliteit, aanvoerinformatie of BI. De komende tijd zal de Kwaliteitsdienst de dienst Kwekerbegeleiding meer onder de aandacht brengen.

Kwaliteitsdienst
De Kwaliteitsdienst van FloraHolland helpt kwekers de productkwaliteit en de betrouwbaarheid van hun aanvoerinformatie te verbeteren, zodat zij de meest optimale prijs voor hun product kunnen krijgen. Daarom informeert de Kwaliteitsdienst kwekers, gebaseerd op VBN-regelgeving, over de aanvoernormen. Daarnaast signaleert de Kwaliteitsdienst verbeterpunten in productkwaliteit en de correctheid van aanvoerinformatie en kan kwekers hierover adviezen verstrekken. Voor kopers zorgt de Kwaliteitsdienst van FloraHolland er voor dat de aanvoerinformatie van de partijen zoveel mogelijk betrouwbaar is. De Kwaliteitsdienst heeft hiervoor verschillende middelen voorhanden. Naast Kwekerbegeleiding worden kopers via de Betrouwbaarheidsindex geïnformeerd over de betrouwbaarheid van de aanvoerinformatie van de kweker. Kopers kunnen bij de Kwaliteitsdienst terecht als zij na aankoop van partijen twijfels hebben over de juistheid van aanvoerinformatie met betrekking tot kwaliteit en sortering.


---