Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de Kamerleden Karimi en Vendrik over de gevolgen van de revisie van de Nationale Rekeningen voor de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking. Deze vragen werden ingezonden op 22 april 2005 met kenmerk 2040513560.

De Minister voor De Minister van
Ontwikkelingssamenwerking, Financiën,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven G. Zalm

Antwoord van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, minister voor Ontwikkelings-samenwerking, en de heer Zalm, minister van Financiën, op vragen van de leden Karimi en Vendrik (Groen Links) over de revisie van de Nationale Rekeningen.

Vraag 1
Heeft u het bericht 'Meer geld voor Derde Wereld na nieuwe schatting CBS' gelezen?

Antwoord
Ja

Vraag 2
Is het waar dat het nationaal inkomen in 2001 hoger is uitgevallen dan tot nu toe werd aangenomen?

Antwoord
Ja.

Vraag 3
Wat is er in 2001 totaal aan ontwikkelingssamenwerking uitgegeven en wat zou er uitgegeven moeten zijn als het nationaal inkomen inderdaad bijna 448 miljard euro bedroeg?

Vraag 4
Geldt dit alleen voor 2001, of is dit een nieuwe systematiek die ook voor de jaren na 2001 moet worden toegepast? Zo ja, kunt u de Kamer ook de cijfers van 2002, 2003 en 2004 doen toekomen?

Vraag 5
Deelt u de mening dat dit als gevolg moet hebben dat het totaal bestede bedrag aan ontwikkelingssamenwerking voor 2001 ook naar boven bijgesteld moet worden? Zo neen, waarom niet

Vraag 6
Op welke manier bent u van plan om met terugwerkende kracht te voldoen aan de afspraak om 0.8% van het nationaal inkomen aan ontwikkelingssamenwerking te besteden?

Antwoord
Het Nederlandse kabinet heeft zich gecommitteerd om jaarlijks 0,8% van het Bruto Nationaal Product (BNP) uit te trekken voor de uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking. De hoogte van het BNP en de daaruit voortvloeiende bijstellingen van het ODA-budget worden gebaseerd op de ramingen van het Centraal Planbureau.

In 2001 is 3.518 miljoen euro uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking. Volgens de vigerende systematiek vindt de laatste aanpassing van de omvang van het budget voor ontwikkelingssamenwerking in jaar t plaats op basis van de Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau in september van dat jaar. Bijstellingen in het BNP na september leiden niet meer tot aanpassing van het budget. Dit geldt zowel voor opwaartse als neerwaartse bijstellingen. In het voorjaar t+1 wordt de definitieve ODA-prestatie van jaar t vastgesteld en aangemeld bij de OESO-DAC.

Net als bij de revisie van het BNP in 1999 zal de huidige revisie van de Nationale Rekeningen in 2005 met gevolgen voor het BNP 2001 dan ook geen effect hebben met terugwerkende kracht. De revisie voor de BNP-cijfers voor de jaren 2002-2004 is nog niet bekend. Naar verwachting zullen deze eind juni bekend worden. Ook voor deze revisies geldt dat deze geen effect met terugwerkende kracht zullen hebben.

Voor de jaren 2005 en verder zal het Centraal Planbureau naar verwachting de meerjarige doorwerking van de revisie Nationale Rekeningen verwerken in de in september 2005 te verschijnen Macro Economische Verkenning 2006. Op basis van deze nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau van het BNP zal bijstelling van het budget voor ontwikkelingssamenwerking voor 2005 en verder plaatsvinden. Op Prinsjesdag zal de Tweede Kamer geïnformeerd worden over deze bijstelling.


-----------------------
De Volkskrant, 21 april jl.
Bron: HGIS-jaarverslag 2001.


---- --