Gemeente Oldenzaal


agenda college van b. en w. week 20
Gepubliceerd op 15-5-2005
Hieronder vindt u de openbare agenda van het college van burgemeester en wethouders. In deze agenda zijn alle representatieve activiteiten opgenomen die het college de komende week gaat verrichten. Dit zijn activiteiten waarbij het college een volksvertegenwoordigende functie bekleedt.

Maandag 16 mei 2005

Tweede Pinksterdag.

Dinsdag 17 mei 2005

Om 19.30 uur vindt er een inspraakavond plaats inzake Quick Tennis in het stadhuis. Wethouder Lempsink is hierbij aanwezig.

Woensdag 18 mei 2005

De burgemeester neemt deel aan een workshop inzake de gemeentelijke basiskaart Nederland te Den Haag.

Wethouder Pieper is om 09.30 uur aanwezig bij een portefeuillehoudersoverleg Mobiliteit van de Regio. Locatie: Regiokantoor te Enschede.

Wethouder Winkelhuis is aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering van de Cogas te Almelo. Aanvang 14.00 uur.

Donderdag 19 mei 2005

De burgemeester geeft om 20.00 uur een interview bij Radio Accent inzake de Nederlandse Grondwet.

Wethouder Pieper is aanwezig bij een informatieavond inzake het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan. Locatie stadhuis, tijdstip 19.30 uur.

Wethouder Winkelhuis en wethouder mevrouw Vloothuis zijn aanwezig bij een gecombineerd portefeuillehoudersoverleg milieu en financiën van de Regio Twente te Enschede. Aanvang 12.30 uur.

Vrijdag 20 mei 2005

Wethouder Winkelhuis is aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering van Twente Milieu te Almelo. Aanvang 13.00 uur.

Wethouder mevrouw Vloothuis neemt deel aan een congres inzake gemeentefinanciën te Utrecht.

Zaterdag 21 mei 2005

Wethouder Lempsink en wethouder mevrouw Vloothuis zijn aanwezig bij de jubileumviering van de Drieëenheidskerk. Aanvang 19.00 uur

Zondag 22 mei 2005

De burgemeester en wethouders Pieper en Winkelhuis zijn aanwezig bij de jubileumviering van de Drieëenheidskerk. Aanvang 10.00 uur.

Inlichtingen: mevrouw M. Piscaer, telefoon 588219 Terug naar boven

Ere wie ere toekomt ...

Gepubliceerd op 11-5-2005 in KOM

Kent u iemand die een lintje verdient?

Bijna iedereen zal deze vraag met 'ja' beantwoorden. Want overal in Nederland zetten mensen zich voor vele doelen in. Vaak zonder eigenbelang, in alle bescheidenheid.
Ook deze mensen komen in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding, net als ieder ander met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Maar dan moeten ze daarvoor wel eerst worden voorgesteld. U kunt daar voor zorgen. Want iedereen kan iemand anders voorstellen voor een lintje. Wie en hoe? Dat kunt u hier te weten komen.

Mensen met bijzondere verdiensten vormen samen het cement van de samenleving. Met z'n allen kunnen we ervoor zorgen dat zij in aanmerking komen voor een onderscheiding. Dat is geen eenvoudige opgave. Maar wel een uitdaging die het waard is aan te gaan.

Wie komt in aanmerking?

Koninklijke onderscheidingen voor maatschappelijke verdiensten zijn in Nederland onderverdeeld in twee orden: de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau. Maar wie komt nu voor welke orde in aanmerking? Dat is afhankelijk van de aard van de verdiensten. Zijn die zeer uitzonderlijk of zijn ze bijzonder?

Bijzondere verdiensten in de werkkring

Ook iemand die in zijn werk buitengewone prestaties levert, kan worden onderscheiden in één van de beide orden. Zulke 'bijzondere of zeer uitzonderlijke verdiensten in de werkkring' moeten echt uitgaan boven wat normaal gesproken van iemand in een dergelijke functie mag worden verwacht. Het gaat dus om de persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten. Verder mogen de verdiensten niet alléén belangrijk zijn voor de onderneming, organisatie of instelling waaraan de kandidaat is verbonden. Ook de samenleving moet er baat bij hebben.

Wat moet er in een voorstel komen te staan?

De inhoud van het voorstel moet antwoord geven op de volgende vragen.
* Wie wordt er voorgesteld? Naam, voornamen voluit, huidige adres, woonplaats en een korte levensbeschrijving.
* Wat is de reden voor het indienen van het voorstel?
* Wat is de gewenste datum van uitreiking?
* Om welke gelegenheid gaat het op die datum? Stel altijd een passende gelegenheid voor, die samenhangt met het merendeel van de verdiensten.

Dan is het tijd voor een compleet overzicht van de bijzondere verdiensten. Het is vooral belangrijk om feitelijke gegevens te verzamelen en op te schrijven. Daarbij gaat het met name om antwoorden op de volgende vragen.

* Om welke activiteiten gaat het? Op welke manier heeft de kandidaat zich ingezet? Was hij of zij alleen actief of samen met anderen?
* Waarom zijn de verdiensten bijzonder?

* Wat is het belang voor de samenleving?

* In welke perioden is de kandidaat actief geweest? Hoeveel uur per week of per maand? Er moet nog sprake zijn van actuele verdiensten!

* Welke uitstraling hebben de verdiensten? Lokaal, regionaal, landelijk of internationaal?

* Hoe groot is de organisatie waarin de kandidaat actief is?
* Worden de activiteiten buiten de werkkring betaald? Zo ja, om welke bedragen gaat het? Denk bijvoorbeeld aan reis- en onkostenvergoedingen, presentiegeld en dergelijke.

Hoe dient u een voorstel in?

Wilt u iemand voor een Koninklijke onderscheiding in aanmerking laten komen? Dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met het gemeentehuis in de woonplaats van de kandidaat. De ambtenaar die daar de lintjes behandelt, kan in grote lijnen aangeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Ook wordt precies uitgelegd hoe u te werk moet gaan. Daarna kan het verzamelen van alle benodigde gegevens beginnen. Wanneer die klus geklaard is, dient u het voorstel in bij de burgemeester.

Dien het voorstel op tijd in!

De behandeling van een voorstel kost behoorlijk wat tijd. Daarom is het belangrijk om tijdig in actie te komen. Is het de bedoeling dat de onderscheiding tijdens de zogenoemde "lintjesregen" voor Koninginnedag wordt uitgereikt? Dien het voorstel dan vóór 1 augustus in het jaar ervoor bij de burgemeester in! Gaat het om een uitreiking tijdens een andere gelegenheid, dan moet u het voorstel tenminste zes maanden van tevoren naar de burgemeester sturen.

Wie doet wat, meer informatie

De burgemeester brengt advies uit over alle voorstellen. Als dit advies positief is, kan er ook een suggestie worden gedaan voor de soort en hoogte van onderscheiding. Vervolgens geeft de Commissaris van de Koningin een oordeel. Die stuurt het voorstel dan naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit onafhankelijke college geeft een zwaarwegend advies aan de betrokken minister. Wanneer de minister positief beslist, wordt de onderscheiding bij koninklijk besluit verleend. De burgemeester informeert u over de uitkomst van het voorstel.

Meer informatie

Beschikt u over internet dan kunt u op www.lintjes.nl stapsgewijs lezen hoe u iemand kunt voordragen voor een lintje. Daarnaast vindt u op deze site een aanvraagformulier en uitgebreide informatie over de geschiedenis van het Nederlandse decoratiestelsel, de draagvolgorde van de onderscheidingen, et cetera.
Inlichtingen
: mevrouw Huizer-Breukers, tel: 588220

Inlichtingen
: mevrouw Huizer-Breukers, tel: 588220
Tijdelijke wijziging openingstijden publieksbalie
Gepubliceerd op 8-5-2005

Van 18 mei tot en met 31 augustus 2005 kent de publieksbalie de volgende gewijzigde openingstijden:

Maandag 12.30 uur t/m 20.00 uur
Dinsdag 8.30 uur t/m 13.00 uur
Woensdag 8.30 uur t/m 17.00 uur
Donderdag 8.30 uur t/m 13.00 uur
Vrijdag 8.30 uur t/m 13.00 uur
De gewijzigde openingstijden zijn op basis van proef. Na de proefperiode zal worden besloten of de gewijzigde openingstijden blijvend worden ingevoerd.
Terug naar boven

Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan

Gepubliceerd op 18-4-2005

De gemeente Oldenzaal heeft het Ontwerp-Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (GVVP) vastgesteld. In dit plan wordt in de visie beschreven wat er de komende 10 à 15 jaar moet gebeuren op het gebied van verkeer en vervoer om de toename van het verkeer te kunnen opvangen en te kunnen inspelen op nieuwe plannen als bijvoorbeeld verdere uitbreiding van De Graven Es, het bedrijventerrein Het Hazewinkel en Oldenzaal Centraal.

Dit plan bestaat uit de volgende onderdelen:

Notitie Beslispunten

Hierin worden de belangrijke beslispunten en gewenste maatregelen samengevat die met name voor de inspraak van belang zijn. De inspraakprocedure wordt hierin beschreven.

Inleiding en samenvatting

Hierin wordt een toelichting gegeven op de aanleiding van het plan en wordt het gehele plan samengevat.

Beleidsplan

Hierin wordt de relatie aangegeven met het ruimtelijk beleid, sociaal-economische ontwikkelingen e.d. alsmede het regionaal, provinciaal en het rijksbeleid.

Categoriserings- en verkeersveiligheidsplan

In dit deelplan wordt de verkeersveiligheidsproblematiek nader toegelicht en worden voorstellen gedaan om daarvoor structurele maatregelen te treffen.

Fietsplan

In dit deelplan worden voorstellen gedaan om een zodanig fietsnetwerk te ontwikkelen waardoor het gebruik van de fiets veiliger en aantrekkelijker wordt.

Binnenstads- en parkeerplan

In dit deelplan worden de specifieke binnenstadsproblemen behandeld en wordt het gewenste parkeerbeleid beschreven.

Tactisch uitvoeringsprogramma

Hierin zijn alle maatregelen zoals die voortvloeien uit de verschillende deelplannen verzameld en van een globale kosten raming voorzien.
INSPRAAK- BESLUITVORMINGSPROCEDURE
Datum

Stappenplan

3 februari 05
Besluit college over voorstel procedure en uitgifte rapportages 6 april
Ter kennisname raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling 21 april
Informatieavond in het stadhuis, aanvang 19.30 uur; Op deze avond zal een presentatie worden verzorgd over de inhoud van het GVVP en zal er gelegenheid zijn om vragen te stellen. 19 mei
Inloopavond van 19.30 uur tot 21.30 uur;
Op deze avond hebben belangstellenden die zich intussen hebben verdiept in de inhoud van het GVVP, de gelegenheid om nadere vragen te stellen. Er wordt op deze avond geen presentatie verzorgd. Mei/juni
Schriftelijke inspraak. Belangstellenden krijgen de tijd tot 1 juli om schriftelijk te reageren op het plan. Deze reacties worden verwerkt en voor zover daartoe aanleiding bestaat wordt het ontwerp-GVVP bijgesteld.
Juli/augustus
Verwerking inspraakreacties
6 september
Besluitvorming college
28 september
Behandeling resultaten en beslispunten in openbare vergadering van de raadscommissie SO
20 oktober 05
Vaststelling GVVP door de raad
Referendum Europese Grondwet.

Gepubliceerd op 28-3-2005

Op 1 juni aanstaande wordt het Raadgevende Referendum Europese Grondwet gehouden.

Voor u, voor de gemeente maar zeker op landelijk niveau een belangrijke gebeurtenis.

Onderstaand geven wij u enige voor u belangrijke informatie over de gang van zaken rondom dit referendum en de daarbij behorende belangrijke data.

Wie is kiesgerechtigd?

Kiesgerechtigd zijn de inwoners die op de dag van het referendum 18 jaar zijn en kies-
gerechtigd zijn voor de verkiezing van de Tweede Kamer. Op 19 april worden de kiesgerechtigden geselecteerd. Degene die op die datum in een
gemeente van Nederland woont brengt daar zijn of haar stem uit.

Stembureau naar keuze / stemmen bij volmacht.

Vanaf 19 april zijn voor wie daar gebruik van wil maken formulieren verkrijgbaar bij de
publieksbalie.
Deze formulieren dienen uiterlijk 18 mei te worden ingeleverd.

Stemmen per brief.

Vanaf 19 april tot en met 4 mei kunnen bij de burgemeester waar men geregistreerd
staat verzoeken worden ingediend om per brief te mogen stemmen. Deze verzoeken
kunnen worden ingediend door kiezers die wegens beroep of werkzaamheden in het
buitenland verblijven. Formulieren verkrijgbaar bij de publieksbalie.

Personen die werkelijke woonplaats in het buitenland hebben.

Deze kiezers kunnen tot uiterlijk 19 april 2005 een verzoek voor registratie voor het
Referendum indienen bij het consulaat of de ambassade van het land waar ze wonen
of rechtstreeks bij burgemeester en wethouders van Den Haag. Kiezers dienen daarbij aan te geven hoe men wil kiezen, per brief, bij volmacht of in
een stembureau naar keuze.

Informatie.

Vanaf 27 april ligt er bij de Publieksbalie en op de leestafel in de hal voorlichtings-en campagnemateriaal betreffende het Referendum.

Uiterlijk 14 dagen voor de stemming wordt huis aan huis een folder bezorgd met de samenvatting de Wet raadplegend referendum Europese grondwet.

Van 4 mei tot en met 31 mei ligt de volledige tekst van de wet bij de publieksbalie voor eenieder ter inzage.

Meer vragen?
Ook is de website www.referendumeuropesegrondwet.nl ingericht. Hierop is de mogelijkheid opgenomen tot het stellen van vragen en is een nieuwsbriefapplicatie waar u kunt aangeven op de hoogte te willen worden gehouden van de laatste ontwikkelingen. Ook vindt u er een overzicht van de meest gestelde vragen over het referendum en het Europees grondwettelijk verdrag.
Uiteraard kunt u voor vragen ook bij onze gemeente terecht onder de telefoonnummers 0541-588332 en 588333.
Begroting en Budgetten