Gemeente Zeist

Postbus 513 3700 AM Zeist telefoon (030) 6987911 fax fax (030) 6914944 envelop zeist@zeist.nl Accountantsverklaring Jaarrekening 2004

Datum 17 mei 2005

Jaarrekening 2004: Accountant geeft goedkeurende verklaring voor getrouwheidscontrole. Nieuw is controle op rechtmatigheid

Ook gemeenten moeten over elk boekjaar financiële verantwoording afleggen in de vorm van een jaarrekening. Deze rapportage moet volgens de wet voorzien zijn van een accountantsverklaring. Uit door de accountant verricht onderzoek is gebleken dat de gemeente Zeist zich goed heeft gehouden aan de externe wetgeving. Voor de naleving van de interne regelgeving is pas eind 2004 duidelijkheid ontstaan over alle spelregels. Hierdoor was het niet meer mogelijk de administratieve organisatie zodanig in te richten dat aantoonbaar kon worden gemaakt dat de gemeente zich aan alle interne regels heeft gehouden. Voor de accountantsverklaring betekent dit dat de gemeente voor de zogenaamde getrouwheidscontrole een goedkeurende verklaring krijgt maar dat de accountant zich genoodzaakt ziet om zich van een oordeel inzake rechtmatig handelen te onthouden.

Vrijwel alle gemeenten en provincies zullen hiermee worden geconfronteerd.

Met ingang van verslagjaar 2004 worden alle gemeenten en provincies geconfronteerd met een ingrijpende wijziging van de regelgeving die direct van invloed is op de aard van de door de accountant af te geven verklaring bij de gemeenterekening: de accountant moet dit jaar voor het eerst een verklaring over rechtmatig handelen afgeven. Dit houdt in het kort in dat hij hiermee verklaard dat de gemeente zich aan alle regels heeft gehouden. Tot 2004 was een verklaring omtrent de getrouwheid van de jaarcijfers voldoende en werd de rechtmatigheid impliciet aangetoond.

Nadat in het recente verleden is geconstateerd dat ook overheidsorganisaties zich niet altijd aan de regels hielden (zoals bouwfraude, permanente bewoning van recreatiewoningen), is de controle op de naleving en handhaving van wetten en regels verscherpt. Deze aanscherping van de regelgeving is dan ook van toepassing op de gemeentelijke jaarrekening. De gemeente moet namelijk voor de accountant aantonen dat zij zich aan alle wetten en regels heeft gehouden bij de financiële bedrijfsvoering. Dit geldt niet alleen voor de zogenaamde externe regelgeving, zoals de Europese- en nationale wetgeving, maar ook voor alle gemeentelijke regels dus bijvoorbeeld alle gemeentelijke verordeningen.

Uit door de accountant verricht onderzoek is gebleken dat de gemeente Zeist bij haar taakuitoefening, dus bij haar financiële bedrijfsvoering, zich goed heeft gehouden aan de externe wetgeving. Echter, de accountant kon deze controle niet op verantwoorde wijze uitvoeren ten aanzien van een juiste toepassing van de interne regelgeving van de gemeente. Doordat pas eind 2004 duidelijkheid bestond over alle van toepassing zijnde spelregels was het voor de gemeente te laat de administratieve organisatie hierop aan te passen. Binnen de reguliere processen van de gemeente was daardoor niet aantoonbaar dat wij ons aan alle regels hebben gehouden, met andere woorden volkomen rechtmatig hebben gehandeld. Het gevolg hiervan is dat de accountant zich geen oordeel kan vormen over de juiste toepassing van de interne regelgeving.
Het College van B&W is er echter van overtuigd dat zij strak de hand heeft gehouden aan de naleving van onze eigen regels (verordeningen en raadsbesluiten).

Vrijwel alle gemeenten en provincies zullen hiermee worden geconfronteerd.

Voor de accountantsverklaring betekent dit dat voor de zogenaamde getrouwheidscontrole, de gemeente ook dit jaar weer een goedkeurende verklaring krijgt. Maar aangezien niet kan worden aangetoond dat de gemeente zich aan alle eigen regels heeft gehouden, ziet de accountant zich genoodzaakt zich van een oordeel inzake rechtmatig handelen te onthouden.

De gemeente verwacht eind dit jaar te kunnen aantonen dat het ook voor de gemeente Zeist vanzelfsprekend is dat alle regels, intern en extern, worden nagekomen.