Gemeente Hardenberg

Mei 2005 - Gemeente Hardenberg scoort goed op gebied van milieuhandhaving

Gemeente Hardenberg scoort goed op gebied van milieuhandhaving

Dinsdag 17 mei 2005

De gemeente Hardenberg scoort goed op het gebied van milieuhandhaving. Dit blijkt uit de zelfevaluatie die is uitgevoerd. Aanleiding voor de evaluatie is het traject dat door alle Nederlandse gemeenten is ingezet om de milieuhandhaving te verbeteren.

Het traject bestaat uit vier fasen. In de eerste fase zijn op vier gebieden kwaliteitscriteria vastgesteld, te weten doelen en condities, strategie en werkwijze, uitvoering, evaluatie. Op basis van deze criteria is door de gemeente Hardenberg het handhavingsbeleid vergeleken met deze kwaliteitscriteria in een nulmeting (zelfevaluatie). Daarnaast heeft de gemeente Hardenberg een verbeterplan opgesteld waarin is aangegeven hoe de gemeente op 1 januari 2005 aan de gestelde kwaliteitscriteria kan voldoen. De bereikte resultaten worden op meerdere momenten getoetst in een zelfevaluatie. Deze zelfevaluaties zijn vervolgens door een extern bureau geverifieerd.

Uit de meest recente evaluatie blijkt dat de gemeente Hardenberg al grotendeels voldoet aan de gestelde kwaliteitscriteria. Op basis van de al eerder uitgevoerde evaluatie is een verbeterplan opgesteld. De verbeteringen, die grotendeels al doorgevoerd zijn, richten zich vooral op het vastleggen van werkwijzen en protocollen en de onderlinge afstemming hiervan. Daarnaast heeft de gemeente Hardenberg informatie over bedrijven in de gemeente vastgelegd in een beheersysteem. Op die manier kan de gemeente per thema snel inzichtelijk maken wat de gevolgen zijn van bestuurlijke keuzes op het gebied van handhaving en hier efficiënt op inspelen. Daarnaast blijkt ook dat samenwerking, zowel intern als in regionaal verband, belangrijk is om het kwaliteitsniveau te blijven verbeteren.

De evaluatie wordt nu samen met het inmiddels ook vastgestelde milieuprogramma, waarin is vastgelegd waar de gemeente Hardenberg zich dit jaar op richt, aan de provincie voorgelegd.