Gemeente Ede

nummer 103 / Ede, 17 mei 2005

Evaluatie verkeersmaatregelen afgerond
Minder ongevallen in Bennekom oost

De maatregelen die in Bennekom-Oost zijn getroffen om de verkeersveiligheid te vergroten en het sluipverkeer te weren, blijken effectief. Het aantal verkeersongevallen in dit deel van Bennekom is met 25 procent gedaald. Eveneens is de ernst van de ongevallen verminderd, dat wil zeggen minder menselijk leed, maar bijna alleen materiële schade.

Na de uitvoeringen van verkeersmetingen in Bennekom-Oost is de evaluatie nu afgerond. De evaluatie startte in 2001 maar werd niet afgerond omdat een representatief verkeersbeeld ontbrak door de wegwerkzaamheden aan Dreeslaan en Edeseweg. Na afronding van deze werkzaamheden werden metingen in Bennekom-oost uitgevoerd en de evaluatie afgerond. Het college heeft ingestemd met de conclusies en aanbevelingen.

Conclusies en aanbevelingen
In de straten van de wijk zijn zowel de intensiteiten als de snelheden zeer acceptabel. Er rijdt vrijwel geen vrachtverkeer meer. De intensiteiten op de Vossenweg zijn ruimschoots het hoogst in de hele wijk. Met name het gedeelte tussen de Edeseweg en de Weerkruislaan laat een hoge intensiteit zien. Ook zijn de snelheden hier te hoog. De gemeente gaat daarom op deze locatie extra onderzoek doen naar de oorzaak.

Afslagverbod Heelsumseweg
De start van de evaluatie heeft destijds geleid tot het besluit om een afslagverbod op de Heelsumseweg naar de Selterskampweg in te voeren. Hier is nooit uitvoering aan gegeven in afwachting van de meetresultaten. In maart zijn daarom op diverse locaties in Bennekom-oost verkeersmetingen uitgevoerd. De resultaten zijn verwerkt en de gegevens zijn geanalyseerd.
De route Vossenweg Selterskampweg wordt nog steeds redelijk druk bereden. De snelheid is daar regelmatig te hoog. De intensiteit op de Selterskampweg is wel aan het afnemen en daardoor acceptebel te noemen. Het college trekt daarom haar besluit voor een afslagverbod op de Heelsumseweg in. Inwoners die destijds bezwaar hebben gemaakt, ontvangen hierover bericht.

Rapportage
Belangstellenden kunnen de evaluatie en de metingen inzien.

---