Provincie Zeeland


Stankoverlast Zeeuwse kust is voorbij

De stankoverlast langs de Zeeuwse kust is inmiddels voorbij. De gaslucht kwam waarschijnlijk van een schip dat lag te wachten op de ankerplaats ter hoogte van Ouddorp/Rotterdam. Dit schip was bezig met het ontgassen van de ladingruimen. Door de douane zijn bij de ankerplaats twee verdachte schepen gesignaleerd. De bemanning van beide schepen ontkennen echter de veroorzaker te zijn geweest van de stankoverlast.

Vandaag kwamen op de milieuklachtenlijn 17 meldingen binnen over stankoverlast. Bij de Zeeuwse meldkamer van brandweer, politie en ambulancediensten kwamen 25 meldingen binnen. Ook bij een aantal Zeeuwse gemeenten zijn klachten gemeld. Hoeveel klachten bij gemeenten zijn binnengekomen is niet bekend.

De klachten kwamen van inwoners uit Schouwen-Duiveland, Walcheren en Zeeuwsch-Vlaanderen. Behalve over stankoverlast werd door bellers melding gemaakt van irritatie, misselijkheid en prikkende ogen. In de gebieden waar veel meldingen vandaan kwamen is nader onderzoek gedaan door brandweerfunctionarissen en meetploegen. Na 11:45 uur nam het aantal meldingen sterk af. Om 12:55 uur kwam de laatste melding binnen.

Er kan niets met zekerheid worden gezegd over de aard van de geloosde stoffen. Diverse vluchtige componenten bezitten wel de eigenschap dat ze al bij zeer lage concentraties te ruiken zijn. Maar gezien de afstand van de ankerplaats tot de kust waren de concentraties van stoffen dusdanig laag dat aangenomen kan worden dat het niet schadelijk voor de gezondheid is geweest.

17 mei 2005, I. Vette, 0118-631225, nr. 60/05