Arbouw


---

Het A-blad Platte daken is herzien: afspraken voor veiligheid dakdekker

Op dinsdag 17 mei a.s. zal Cees Woortman (voorzitter van de SBD, Stichting Bedrijfstakregelingen Dakbedekkingsbranche) het herziene A-blad Platte daken ontvangen uit handen van Cees van Vliet, directeur van Arbouw. In het A-blad staan aanbevelingen om tot betere arbeidsomstandigheden te komen bij het bedekken van daken in de bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbranche.

Dit geactualiseerde A-blad is tot stand gekomen op verzoek van deze branche in het kader van het arboconvenant in deze sector. Bij dit A-blad zijn werkgevers (verenigd in VEBIDAK), werknemers (verenigd in de FNV Bouw en Hout- & Bouwbond CNV) en de overheid (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) betrokken geweest.

In het A-blad wordt aandacht besteed aan de afspraken die bovenstaande partijen hebben gemaakt hebben over hoe om te gaan met een aantal bekende arboknelpunten zoals: valgevaar, werken met materieel (horizontale en vertikale transportmiddelen), brandgevaarlijke stoffen, fysieke belasting, straling van GSM-masten en het weer. Belangrijk toegevoegd onderdeel zijn de schemaâs op basis waarvan een werkgever kan zien welke maatregelen hij moet nemen om het werk veilig te kunnen laten uitvoeren.

Uit het A-blad is voor zowel werkgevers als werknemers die informatie gedestilleerd die op hen van toepassing is. De werkgeversinformatie is samengevat in een brochure en de werknemersinformatie staat op de achterzijde van een poster vermeld. Tijdens de bijeenkomst op 17 mei zullen de arbovoorlichters een presentatie geven over aangelijnd werken om vervolgens de werkgevers- en werknemersbrochure te overhandigen aan hun respectievelijke vertegenwoordigers. Via de het SFB worden de folders verspreid onder alle bedrijven en dakdekkers. De SBD heeft met behulp van Arbouw zorg gedragen voor de totstandkoming van deze folders.

Bestellen van het A-blad kan bij Arbouw (onder vermelding van ARB0682) via telefoonnummer (020 - 580 55 80), per fax (020 - 580 55 55), via e-mail (arbouw@arbouw.nl) of internet (www.arbouw.nl). Kosten ⬠4,50. Het A-blad Platte daken (PDF) kan ook gratis worden gedownload. De werkgeversbrochure en de werknemersposter kunnen worden gedownload van www.sbd.nl.