Published: 07:00 17.05.2005 GMT+2 /Source: Innogenetics /BXS: INNX /ISIN: BE0160220738

Innogenetics' eerste kwartaalresultaten voor 2005 in lijn met de planning; de verwachtingen voor 2005 blijven ongewijzigd

Volledige persmededeling in pdf-formaat:
http://hugin.info/134093/R/994446/150609.pdf

Gent (België), 17 mei 2005 - Vandaag maakte Innogenetics zijn resultaten bekend voor het eerste kwartaal, eindigend op 31 maart 2005.

Hoogtepunten van het eerste kwartaal van 2005 (in vergelijking met het eerste kwartaal van 2004) Netto kapitaalsverhoging van ¤33,3 miljoen via een private plaatsing van 2.660.216 nieuwe aandelen Lagere productverkoop (-4.9%) maar de doelstellingen voor 2005 kunnen ingelost worden. Positieve EBITDA(*). Opbrengsten(**) licht gedaald tot ¤14 miljoen
Daling van productverkoop voor diagnostica van ¤13,0 miljoen naar ¤11,3 miljoen; stijging in productverkoop voor therapeutica van ¤0,1 miljoen naar ¤1,2 miljoen Totaal brutoresultaat gedaald tot 51% tegenover 57%, ten gevolge van de productverkopen voor therapeutica Brutoresultaat voor diagnostica op 55,5% tegenover 57,2% in het eerste kwartaal 2004 Netto-investeringen voor O&O met 5% gestegen, hoofdzakelijk als gevolg van de lagere opbrengsten uit O&O Overige exploitatielasten gedaald met 11% tot ¤7 miljoen Verlies uit de bedrijfsactiviteiten van ¤6,2 miljoen tegenover ¤5,6 miljoen voor dezelfde periode vorig jaar Kaspositie op ¤51,4 miljoen in vergelijking met ¤41,6 miljoen eind maart 2004 (¤26,1 miljoen eind 2004) Therapeutica: klinische fase IIb studie voor hepatitis C tijdig afgerond - resultaten verwacht tegen eind juni, zoals gepland; uitstekende resultaten inzake veiligheid en tolerantie van fase I studie voor een hepatitis B therapeutisch vaccin

Frank Morich, CEO van Innogenetics, lichtte toe: "In het eerste kwartaal van 2005 heeft Innogenetics het vertrouwen van zijn aandeelhouders inzake de lange-termijndoelstellingen bevestigd dankzij een private plaatsing bij institutionele beleggers waarmee men ¤33,3 miljoen netto heeft opgehaald. Op het gebied van de therapeutica werden belangrijke mijlpalen behaald met de geslaagde afronding van de fase I veiligheidsstudie voor hepatitis B, en de afronding van de fase IIb studie voor hepatitis C, waarvan de resultaten eind juni worden verwacht. Overeenkomsten voor contractproductie op het vlak van de therapeutica vormden eveneens een nieuwe bron van opbrengsten voor de Vennootschap. Verder werd ook, geheel volgens plan, een belangrijke daling van de O&O- en de overige exploitatielasten gerealiseerd. Innogenetics is dus klaar voor verdere groei dit jaar in overeenstemming met de verwachtingen."

Diagnostische activiteiten: lagere omzet maar positieve EBITDA(*); vooruitzichten voor 2005 ongewijzigd

Voor de eerste drie maanden van 2005 noteerde Innogenetics voor zijn diagnostische activiteiten een verlies van ¤0,6 miljoen, in vergelijking met een winst van ¤0,2 miljoen in dezelfde periode in 2004. De productverkoop haalde ¤11,3 miljoen, in vergelijking met ¤13,0 miljoen in het eerste kwartaal van 2004. Deze daling was te wijten aan de stopzetting van een deel van de distributieverkoop in Spanje (¤-0,7 miljoen) en een achterstand in een aanbestedingsprogramma (¤-0,4 miljoen). Er werd bovendien een daling veroorzaakt door een wijziging in het bestel- en inventarisproces, waarbij de stock van één van onze HCV Genotyping partners van 6 naar 3 maanden werd beperkt, evenals door een lagere omzet van onze HLA partner (¤-0,8 miljoen). De Vennootschap overweegt verschillende opties om de HLA omzet te verhogen. Op gebied van genetische testen echter steeg de verkoop met 11% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2004. Ondertussen heeft Roche de CE-lancering aangekondigd van de eerste snelle moleculaire microbiologische testen voor het einde van het jaar.

De uitgaven voor O&O bleven ongewijzigd in vergelijking met het eerste kwartaal van 2004.

De opbrengsten(**) daalden tot ¤12,8 miljoen tegenover ¤14,5 miljoen in 2004. Het EBITDA(*) voor diagnostica was opnieuw winstgevend met een resultaat van ¤0,3 miljoen.

(*) EBITDA = Resultaat vóór belastingen, intresten, waardeverminderingen en afschrijvingen (**) Onder opbrengsten vallen de opbrengsten van productverkopen, opbrengsten uit royalties en opbrengsten van licentievergoedingen

Therapeutica: een stijging van de opbrengsten en een daling van de O&O-uitgaven

De uitgaven inzake O&O voor de therapeuticaprogramma's daalden van ¤5,2 miljoen in het eerste kwartaal van 2004 tot ¤4,9 miljoen voor de eerste drie maanden van 2005, ondanks de toegenomen kosten in verband met de overeenkomst met Genencor. De daling is een gevolg van de overdracht van indirecte kosten (¤0,6 miljoen) van 'uitgaven voor O&O' naar 'verkoopkosten', ingevolge de belangrijke stijging van contractproductie. In het algemeen is de therapeutische productverkoop, gedreven door de contractproductie, aanzienlijk gestegen: van ¤0,1 miljoen in het eerste kwartaal van 2004 naar ¤1,2 miljoen in het eerste kwartaal van 2005.

Andere opbrengsten gestimuleerd door de stijging van opbrengsten uit royalties

Tijdens de eerste drie maanden van 2005, stegen de opbrengsten uit royalties met 7% tot ¤0,8 miljoen, terwijl de opbrengsten uit licentievergoedingen op het huidige niveau van ¤0,7 miljoen bleven.

Er werden in het eerste kwartaal van 2005 geen ontvangen subsidies voor O&O genoteerd in afwachting van de goedkeuring van verschillende subsidiedossiers. De inkomsten uit O&O contracten daalden met ¤0,2 miljoen aangezien verschillende projecten aflopen.

Brutoresultaat

Het totale brutoresultaat voor de eerste drie maanden van 2005 daalde tot 51% tegenover 57% voor dezelfde periode in 2004, als gevolg van een kleinere marge in de therapeutische productverkoop, die zelf werd veroorzaakt door de overdracht van indirecte kosten van 'uitgaven voor O&O' naar 'verkoopkosten'. Het brutoresultaat van de diagnostica daalde licht naar 55,5% (tegenover 57,2% in het eerste kwartaal van 2004) als gevolg van een lagere verkoop van producten met een hoge marge.

Uitgaven: lager in het 1e kwartaal van 2005

De uitgaven voor O&O bedroegen ¤7,8 miljoen tijdens de eerste drie maanden van 2005, wat een daling van 4% vertegenwoordigt in vergelijking met dezelfde periode in 2004. De uitgaven voor O&O voor de diagnostica bleven stabiel op een niveau van ¤2,9 miljoen, terwijl de uitgaven voor O&O voor therapeutica daalden tot ¤4,9 miljoen in het eerste kwartaal van 2005.

Zowel de kosten voor marketing en verkoop als de algemene en administratieve kosten daalden in de eerste drie maanden van 2005 in vergelijking met dezelfde periode in 2004, tot een bedrag van ¤7 miljoen, deels te wijten aan de stopzetting van een deel van de distributieverkoop en de hiermee samenhangende personeelsoverdracht.

Resultaten uit de bedrijfsactiviteiten

Voor de eerste drie maanden van 2005 noteerde Innogenetics een verlies uit de bedrijfsactiviteiten van ¤6,2 miljoen, in vergelijking met ¤5,6 miljoen voor dezelfde periode van 2004. Het toegenomen verlies was hoofdzakelijk het gevolg van de lagere verkoopcijfers, die slechts ten dele door de lagere uitgaven werden gecompenseerd.

Het nettoverlies voor het eerste kwartaal van 2005 bedroeg ¤6,4 miljoen.

Kaspositie aanzienlijk verbeterd

De kaspositie van Innogenetics per 31 maart 2005 bedroeg ¤51,4 miljoen in vergelijking met ¤41,6 miljoen op het einde van maart 2004 en ¤26,1 miljoen op 31 december 2004. Deze verbetering is te danken aan de kapitaalsverhoging van ¤33,3 miljoen netto in maart 2005.

Over Innogenetics
Innogenetics is een internationaal biofarmaceutisch bedrijf, gericht op het uitbouwen van parallelle activiteiten op het vlak van diagnostica en therapeutische vaccins.

In 2004 bereikte het omzetcijfer ¤71 miljoen, met een winstgevende diagnostische afdeling. Binnen haar diagnostische activiteiten ontwikkelt Innogenetics een groot aantal gespecialiseerde producten in 3 domeinen: infectieziekten (hepatitis C, hepatitis B en HIV), genetische testen (HLA weefseltypering en mucoviscidose) en neurodegeneratie (de ziekte van Alzheimer). Binnen haar therapeutische activiteiten concentreert Innogenetics zich op de ontwikkeling van haar therapeutische vaccins om tegemoet te komen aan de onbeantwoorde medische behoeften in het domein van de infectieziekten, met twee nieuwe producten in klinische evaluatiefase (hepatitis C in fase II en hepatitis B in fase 1). Met een sterk commercieel gericht management team en een duidelijk tweevoudig "business model" is Innogenetics een laag-risico investering in de biotechnologie met een mogelijk grote meeropbrengst.

Innogenetics werd opgericht in 1985 en is genoteerd op Euronext Brussels. De zetel van het bedrijf is gevestigd in Gent. Innogenetics heeft verkoopsfilialen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Innogenetics telt wereldwijd 570 medewerkers en heeft een marktkapitalisatie van ongeveer ¤400 miljoen.

Voor bijkomende informatie, gelieve contact op te nemen met:

Innogenetics
Wim Ottevaere
Chief Financial Officer
Phone +32 (0)9 329 1639
wim_ottevaere@innogenetics.com

Volledige persmededeling in pdf-formaat:

Eerste kwartaal resultaten voor 2005

SPECIALE OPMERKING MET BETREKKING TOT INFORMATIE OVER DE TOEKOMST Dit persbericht bevat verklaringen over de toekomst die risico's en onzekerheden inhouden, inclusief, maar niet beperkt tot projecties van toekomstige opbrengsten, resultaten uit de bedrijfsactiviteiten en andere risico's. Toekomstige investeerders moeten zich ervan bewust zijn dat dit ramingen zijn, die alleen het oordeel van ons management weergeven en zij mogen niet zonder meer vertrouwen op deze verklaringen met betrekking tot de toekomst.