PERSBERICHT - 2005-05-16

Nieuwe uitgave met bijna 400 kilometer routes over plassen, meren en rivieren

Overijssel ontdekken als kanoprovincie

Veel waterrecreanten kennen De Kop van Overijssel, met Giethoorn als toeristisch middelpunt. Regio's als het Overijssels Vechtdal, Salland en Twente zijn wat minder bekend bij de waterrecreanten. Deze zomer kunnen zij heel Overijssel ontdekken als ideale kanoprovincie, met behulp van een nieuw boekje: 'Kanovaren in Overijssel -400 km kanoroutes'.

Grillighe natuur Kanoën is snel en makkelijk te leren. Na een korte instructie door de kanoverhuurder kan iedereen met een Canadese kano of kajak het gebied van zijn keuze gaan verkennen. 'De Kop', het noordelijk deel van de provincie, heeft een buitengewoon veelzijdige flora en fauna. Het Nationaal Park De Weeribben (onlangs uitgeroepen tot mooiste plek van Nederland) en De Wieden tonen de grilligheid van de natuur in een perfecte harmonie. In het domein van reiger, wielewaal en aalscholver is sinds kort ook de otter weer thuis.

Groene grens
De Overijsselse Vecht is aan de Nederlandse kant gekanaliseerd, maar over de 'groene' grens, in Duitsland, is nog veel van het bochtige natuurlijke verloop van deze mooie rivier zichtbaar. Salland wordt niet direct met water geassocieerd, maar is niettemin een aantrekkelijk en gevarieerd kanogebied, vooral door de hoogteverschillen, die schitterende vergezichten opleveren. De regio Twente is trots op haar natuurlijke rivieren De Regge en De Dinkel, die nog gekenmerkt worden door spannende bochten, zandoevers, wisselende waterstanden en een unieke oeverbegroeiing.

Water- en oevertips
In het nieuwe, fullcolour kanoboekje zijn de gegevens voor de kanovaarder per regio beschreven. Naast een korte karakteristiek en een kaartje van het gebied, bevat het boekje uitvoerige gegevens van 20 kanoverhuurbedrijven, informatie over logiesadressen (langs de route liggen alleen al meer dan 30 campings) over meerdaagse kano-arrangementen, en over bezienswaardige plaatsen langs de route, zoals: Zwartsluis, Giethoorn, Ommen, Gramsbergen, Deventer, Rijssen, Almelo en Denekamp.

Uitleg
Het boekje bevat voorts duidelijke uitleg over de beschikbare typen kano's, van de 'open' of Canadese kano tot de kajak, over kanotechnieken en over vaarregels en veiligheid op het water.

Praktische informatie
'Overijssel kanoprovincie, 400 kilometer kanoroute' is uitgegeven door het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT), en kwam tot stand met de deskundige medewerking van de vijf waterschappen in Overijssel en een financiële bijdrage van de provincie Overijssel. Het boekje is voor 4,75 verkrijgbaar bij de VVV's en kanoverhuurbedrijven in Overijssel, en bij boekhandels in heel Nederland. Het boekje kan ook besteld worden bij het GOBT, Postbus 96, 7400 AB in Deventer, e-mail: info@gobt.nl