Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzenddatum: Di. 17 mei 2005, 20.30u
Verslaggeving: Erwin Otten en Melliena Beckmann



De Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Turkse luchtvaartautoriteiten hebben gisteren uren overleg gevoerd over het vliegverbod dat de Turkse prijsvechter Onur Air opgelegd heeft gekregen. Wat is er mis met de maatschappij? In Netwerk een gesprek met directeur-hoofdinspecteur voor de burgerluchtvaart, H. Nepperus.

In orde
De Nederlandse en Turkse inspectie konden het tijdens het gesprek van gisteren niet eens worden over de veiligheid van de toestellen van luchtvaartmaatschappij Onur Air. De Turken menen dat de toestellen van de maatschappij in orde zijn.

Brand in een motor
Onur Air kreeg vorige week te horen dat het een maand niet meer op Nederlandse luchthavens mag landen. Dat gebeurde nadat verschillende tekortkomingen waren geconstateerd, zoals gebrekkig onderhoud en problemen met de balansverdeling. Vorige week moest een toestel van de maatschappij terugkeren naar Schiphol, nadat er brand in een motor was ontstaan.

Passagiers
Door het vliegverbod dreigden duizenden passagiers in Turkije te stranden, maar touroperators slaagden er toch nog in om alle passagiers om te boeken.

Landingsverbod
Luchtvaartmaatschappij Onur Air heeft ook in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk een landingsverbod gekregen.

Istanbul
Gisteravond werd tijdens het gesprek uiteindelijk overeengekomen dat technische experts van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de Turkse evenknie elkaar morgen in Istanbul zullen spreken om alle technische veiligheidsaspecten van de toestellen van de Turkse maatschappij na te gaan.

'Ik sluit geen compromissen'
Als blijkt dat Onur Air er voldoende aan doet om de veiligheid te waarborgen, kan het vliegverbod eventueel worden ingekort. Inspecteur Nepperus: âOver veiligheid sluit ik geen compromissen. Als de noodzakelijke stappen worden gezet, heb ik er vertrouwen in dat het probleem snel kan worden opgelost.â

Rechtszaak
Onur Air kondigde vandaag aan een rechtszaak tegen de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) te beginnen. De maatschappij vindt dat de Nederlandse inspectie niet goed heeft uitgelegd waarom er een vliegverbod is ingesteld.