Socialistische Partij

SP Perspectief Op Perspectiefnota 2005-2009

20-06-2005 * Onlangs presenteerde het college de perspectiefnota 2006-2009 om door de raad te worden vastgesteld. De perspectiefnota stelt de kaders voor de komende periode, stelt beleid voor en maakt de rekening op. Op het bestaande beleid komt de gemeente structureel 0,5 miljoen euro tekort. De SP is van mening dat Alkmaar nog altijd tot een van de socialere gemeentes in Nederland behoort, maar dat wil niet zeggen dat het niet beter kan. Het neoliberale beleid uit Den Haag zorgt ook hier voor schandalige beslissingen. Hieronder volgt het conceptbetoog van fractievoorzitter Jan van Schaik.

Alkmaar is voor Nederlandse begrippen een sociale stad.

Jan van Schaik Maar hoe sociaal kun je zijn en blijven in een land waar het neoliberalisme hoogtij viert?
Hoe sociaal kun je bijvoorbeeld zijn met een geliberaliseerde huisvesting?
Daar waar vroeger de woningbouwverenigingen als enig doel hadden om huizen te bouwen die voor iedereen toegankelijk waren, zijn zij nu verworden tot commerciële ondernemers met als bronnen van inkomsten de huurders, verkoop van bestaande woningen en het bouwen van over het algemeen te dure woningen. Zij die ervoor kiezen of gedwongen zijn te huren worden door die woningbouwcorporaties als het om onderhoud gaat als kostenpost gezien. Een voorbeeld:
Een gezin, waarvan beide ouders gehandicapt zijn en een van de kinderen zwaar autistisch en visueel gehandicapt is, betrekt in 2001 een woning van Alkmaars grootse woningbouwcorporatie. Dan wordt hen toegezegd dat de badcel binnenkort wordt gerenoveerd. Dat zou voor hun goed uitkomen want hun almaar zwaarder wordend kind zou met een eenvoudige aanpassing in die nieuwe badcel dan s nachts van het tweede toilet gebruik kunnen maken. Na enige tijd komt de toezegging dat de renovatie in 2004 gaat plaatsvinden. Het jaar verstrijkt en na enig navragen blijkt dat de corporatie heeft besloten om de renovatie tot 2009 of 2010 uit te stellen. Als het gezin echter een vervroegde renovatie van hun badcel wil dan kan dat tegen betaling van 15% van de kosten zijnde 1900 euro. Als zij dan ook nog een tweede toilet willen dan komt daar nog eens 750 euro bij voor het toilet en het verleggen van een wasmachineaansluiting.

Het sociale Alkmaar geeft als antwoord op de vraag of er via de WVG bijgedragen kan worden in de kosten van een tweede toilet als antwoord:
Jullie kunnen boven toch een PO-STOEL neerzetten? Als dit soort opmerkingen normaal is dan kun je toch niet meer van sociaal spreken? Als dit soort opmerkingen buiten het boekje gaan van deze ambtenaren moet er gekeken worden hoe en waar nodig de kwaliteit van het ambtenarenkorps verbeterd kan worden.

Hoe sociaal kun je zijn en blijven als de kwaliteit van sommige ambtenaren onder de maat is?
Enkele voorbeelden:


- De bouw van het Jan van Scorel college wordt stilgelegd na klachten van de buurt. De vergunning van de bouwer blijkt in orde, maar een avond beton storten is dan verknoeid en dus kunnen we een claim verwachten.

- Een evenement voor jongeren gaat plotseling niet door en een ondernemer gaat failliet, ook hier kunnen we wachten op een claim.
- De kosten van een ander evenement worden niet goed ingeschat en we blijven zitten met een vuiltje van 200.000 euro.

Hoe sociaal kun je, als gemeente, zijn en blijven met geliberaliseerde nuts voorzieningen? Steeds meer gezinnen voelen de molensteen om hun nek van de vaste lasten. Niet alleen de gezinnen die langdurig van een uitkering moeten leven komen in de financiële problemen. Steeds meer mensen met een baan of een klein bedrijfje komen niet meer rond en doen een beroep op de schuldhulpverlening.
Hoe lang kunnen gemeentes van deze mensen nog solidariteit vragen als het om gemeentelijke lasten gaat?

Hoe sociaal kun je als gemeente zijn en blijven als het neoliberale bewind bepaalt dat er voor mensen die huis en haard hebben moeten verlaten en hier een veilige toekomst zoeken geen plaats meer in de herberg is? De SP roept de gemeente middels een motie op om een vijftal woningen die vrijkomen in de herstructureringsgebieden vrij te houden voor die asielzoekers die niet meer in de opvang mogen blijven, maar nog wel een procedure hebben lopen en de uitslag in Nederland mogen afwachten.

Hoe sociaal kun je als gemeente zijn en blijven als in Den Haag wordt bepaald dat ook voor allochtone kinderen vanaf 0 jaar een verblijfsvergunning 285 euro kost?
Hoe sociaal kun je zijn als van een vaak decennia in Nederland verblijvend gezin gevraagd wordt om kleine kinderen een pasfoto te maken zoals van een volwassene. En laat vooral geen vinger van de moeder die het kind vasthoud in beeld zijn. En vraag wel aan die ouders om ook de lege paginas van het paspoort te kopiëren. En wordt de termijn dan overschreden dan verblijft het kind illegaal in ons sociale Nederland.

Hoe sociaal kun je zijn en blijven als dit neoliberale kabinet de gemeentes opscheept met een wet als de WMO. De bezuinigingen die dit neoliberale kabinet met het oog op verkiezingen niet durft door te voeren, worden met wetgeving als de WMO afgewenteld op de gemeentelijke overheden.
De wet maatschappelijke ondersteuning is een valkuil voor gemeentes. De AWBZ wordt onder het mom van afbreken van de betutteling, die van de AWBZ zou uitgaan, voor een belangrijk deel ondergebracht bij de WMO. De enkelvoudige huishoudelijke verzorging van de Thuiszorg, een uiterst belangrijk preventief instrument, is in het verleden al uitgekleed. Nu dreigt onder de WMO de drempel voor indicatie voor enkelvoudige huishoudelijke verzorging, belachelijk hoog te worden. Ouderen, gehandicapten, mensen met een handicap en mensen met ernstige psychische problemen moeten straks zelf voor huishoudelijke hulp gaan zorgen.
Dit is volgens de SP in een beschaafde samenleving dus niet normaal.

Ook de WVG, die toch al onder druk staat, zal gekort gaan worden. Grote groepen, die we tot de zwakkeren in de samenleving mogen rekenen, dreigen in een sociaal isolement te komen. Deze mensen zullen uiteindelijk massaal een beroep gaan doen op veel duurdere vormen van zorg. Tot er ook op specialistische hulp bezuinigd gaat worden.

De VNG had het bij het juiste eind. We moeten de WMO niet willen uitvoeren.
Alleen al de extra administratie, die komt kijken bij decentralisatie van voormalige AWBZ taken, kost de Nederlandse samenleving 3 miljard euro.
Omdat een aantal gemeenten slappe knieën hebben en zich hebben aangemeld voor een Pilot is de eenheid van gemeenten gebroken. Een paar dorpen met hooguit een paar duizend inwoners krijgen de titel Pilot gemeente. De andere gemeenten die zich hiervoor hebben aangemeld, kunnen onmogelijk weer een standpunt tegen de WMO gaan innemen.

We zitten opgescheept met een verschrikkelijke wet die gemeentelijke overheid en burgers tegen elkaar uitspeelt.
De verhuiskostenvergoeding voor de minima is hier kort geleden over tafel gekomen. De smerige smaak die wij hier aan hebben overgehouden, hebben wij nog niet kunnen wegspoelen.
De SP is een partij die het ook voor de zwakkeren in de samenleving opneemt. Daarom komen wij ook met pragmatische voorstellen om in ieder geval nog enige lucht te geven aan mensen die steeds meer in de knel komen.


- Een instelling als Wisselwerk dient stevig ondersteund te worden door de gemeente. Daarmee bedoelen we niet dat Wisselwerk opgeslokt moet worden door een professionele organisatie, nee, daarmee bedoelen we dat deze instelling dat budget moet krijgen om verder te kunnen gaan op hun ingeslagen pad. Mensen met een minimum uitkering moeten een beroep op deze vrijwilligersorganisatie kunnen blijven doen.
- De enkelvoudige huishoudelijke verzorging moet gekoppeld blijven aan de meervoudige huishoudelijke verzorging. Dat betekent dat deze functies door een en dezelfde zorgaanbieder aangeboden moeten blijven worden. De een wordt betaald door de zorgverzekeraar, de ander door de WMO. Het maakt de burger niet uit hoe het gebeurt. Als het maar gebeurt. De huisartsen kunnen beter functioneren als deze signalerende functies gekoppeld blijven.

- Daarnaast nog een belangrijke tip aan het college en mijn collega raadsleden: Als de VNG zich goed beargumenteerd tegen zaken als de WMO uitspreekt, luister dan naar deze argumenten.