Gemeente Borger-Odoorn


17-05-2005
EUROPESE SUBSIDIE VOOR ONDERZOEK VERPLAATSING AGRARISCHE BEDRIJVEN IN NIEUW-BUINEN.

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland heeft voor een haalbaarheidsonderzoek voor eventuele verplaatsing van vijf agrarische bedrijven vanuit het dorpslint van Nieuw-Buinen naar een nieuw lint aan de Tweederdeweg Noord in die plaats
24.750,---subsidie beschikbaar gesteld. De haalbaarheidstudie wordt opgesteld door het consortium Arcadis/DLV Groen en Ruimte en LTO Noord projecten. De gemeente Borger-Odoorn is opdrachtgever. De totale kosten bedragen 49.500,-- (excl. BTW). De kosten worden medegefinancierd door een bijdrage van de betrokken agrarische bedrijven, de gemeente Borger-Odoorn en de Agenda van de Veenkoloniën.

Het project betreft het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden voor verplaatsing van bestaande bedrijven naar een nieuwe locatie. Het gaat om vijf agrarische bedrijven (akkerbouw, melkveehouderij en intensieve veeteelt). De bedrijfstypen zijn weliswaar verschillend, maar de problematiek is vergelijkbaar. De bedrijven liggen in de lintbebouwing van Nieuw-Buinen. Om allerlei redenen zijn de uitbreidingsmogelijkheden te beperkt om ook in de toekomst een rendabele bedrijfsvoering te kunnen garanderen. De agrariërs hebben gezamenlijk het initiatief genomen om de mogelijkheden voor verplaatsing van de bedrijven naar een andere locatie te laten onderzoeken. Dit initiatief sluit aan bij de conclusies van de Toekomstvisie voor de veenkoloniën die een aantal jaren geleden werd vastgesteld. De gemeente Borger-Odoorn en de Agenda van Veenkoloniën ondersteunen het en hebben een bijdrage in de kosten beschikbaar gesteld.