Sotheby's



SOTHEBY'S VEILT TUINBEELDEN EN TUINORNAMENTEN

Sculpturen en tuinornamenten komen op woensdag 18 mei 2005 onder de hamer bij Sotheby's Amsterdam. De in de veiling aangeboden beelden, vazen, urnen, schalen, bekkens, fonteinen, zonnewijzers, banken en ander tuinmeubilair zijn afkomstig uit de Collectie van Piet Jonker.

Kunstvoorwerpen voor tuin en terras genieten een grote belangstelling en vormen in Nederland een groeiend verzamelgebied. De combinatie van natuur met door de mens vervaardigde kunstvoorwerpen geeft een verrassend en spannend resultaat. De zomer, met bloeiende en kleurige planten en bloemen en groene bossages, laat beelden en urnen op hun mooist uitkomen. Maar ook in de winter, als grijze luchten een melancholieke stemming creëren en tuinen sober en terrassen kaal tonen, vormt een mooi beeld of ornament een belangrijk sfeerelement in een tuin.
Een interieur is bij uitstek een expressie van de bewoners, en veel aandacht wordt dan ook besteed aan de aankleding ervan. De tuin, ook wel "een extra kamer" genoemd, wordt in tegenstelling tot de woonkamer niet alle dagen bewoond. Toch is de tuin een onbetwist verlengstuk van een mooi huis en een smaakvol interieur.
Het prachtige landhuis van Piet Jonker wordt omringd door tuinbeelden. Recht voor het huis staat een triomferende Victoria uit wit marmer, gesigneerd E. RAMBAUX en gedateerd 1892. Inclusief het voetstuk van zandsteen en marmer is het beeld vier meter hoog en zal vermoedelijk E 18.000-22.000 opbrengen. Naast de trappen staan twee stenen lantaarndragers in 18de eeuws kostuum naast een boomstronk. De lantaarndragers hebben een geschatte waarde van E15.000-20.000. Aan beide zijden van het huis staan gietijzeren en houten Versailles potten van 84cm hoog met een geschatte waarde van E 2.000-3.000
Voor iedere smaak is er wel iets moois te vinden. Zeer indrukwekkend is een paar liggende marmeren leeuwen naar Canova, 157cm lang en 75 cm hoog (één afgebeeld) De leeuwen zijn kopieën op waar formaat van de leeuwen aan de voet van het monument voor paus Clementius XIII in de Sint Pieter te Rome, uitgevoerd door Canova tussen 1783 en 1792 (E 100.000-150.000).
Een set van vier vrouwenfiguren van Vicenza steen, in klassieke kledij met attributen, stellen de Vier Seizoenen voor. De 220 cm hoge figuren hebben een richtprijs van E50.000-80.000 (afgebeeld).
Lieflijk is een uit kalksteen gesneden kinderfiguur met een vlinder in de hand. Dit beeldje werd vervaardigd in Frankrijk in de 19de eeuw en zal vermoedelijk E3.500-4.500 opbrengen. Van een geheel andere orde is een stenen buste van Pan, met wijnranken in het haar en gedrapeerd in een dierenhuid. De Pan buste, inclusief het voetstuk 188cm hoog, heeft een richtprijs van E2.000-2.500. Ook heel decoratief is een stenen putto met een boog en pijlenkoker op de rug en met een vogel in de rechterhand. Dit beeldje van 74.5cm hoogte heeft een waarde van E1.500-2.000. Het kostbaarste werk van de veiling is een gietijzeren groep met de mythologische voorstelling van Diana en Endymion op een stenen
voetstuk in totaal 342cm hoog. Deze zal toch E150.000-200.000 moeten opbrengen.

Piet Jonker
Vanuit een fraaie buiten in Baambrugge (bij Abcoude) leidt Piet Jonker een internationaal vermaard bedrijf in historische bouwmaterialen. Aanvankelijk geïnspireerd door Paul Huf's reclamefoto's voor de Grolsch campagne "Vakmanschap is Meesterschap", raakte Piet Jonker in de ban van historische bouwmaterialen voor restauraties van monumenten zoals plavuizen, houten vloeren, schouwen en wandtegels en andere decoraties. Later kwamen daar ook tuinbeelden en -ornamenten bij. Piet Jonker ziet het als een uitdaging om een veiling van tuinornamenten samen te stellen. In diverse Zuid Europese landen vinden dergelijke veilingen al jaren met veel succes plaats. De veiling van biedt beelden in overvloed, van brons, steen, lood en gietijzer.

Kijkdagen: 9 t/m 16 mei op locatie: Piet Jonker, Rijksstraatweg 23, Baambrugge (Abcoude), dagelijks 10-17 u.
Veiling: woensdag 18 mei om 14.00 en 19.00 uur, Sotheby's Amsterdam


Voor verdere inlichtingen en beeldmateriaal:
Press Office Amsterdam, T *31 20 550 2205/6
---


---- --