Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persberichten

Amsterdam, 25-04-2005

Voorlichtingsavond Allergie en de luchtwegen

Zon 25 tot 30 procent van de bevolking wordt geplaagd door allergische ziekten, wat zich kan uiten in bijvoorbeeld astma, hooikoorts of huisstofallergie. Op 18 mei aanstaande kunnen geïnteresseerden alles te weten komen over oorzaken en behandelingsmogelijkheden tijdens een voorlichtingsavond in het OLVG.

Tijdens de voorlichtingsavond vertellen een longarts, allergoloog, longverpleegkundige en een patiënt onder meer over behandelmogelijkheden en mogelijke gevolgen voor het dagelijks leven. Ervaringsdeskundigen van de Vereniging van Allergie Patiënten en het Astmafonds zijn aanwezig met een informatiestand.

Behandelmogelijkheden
Omdat er bij allergische ziekten vaak sprake is van meerdere boosdoeners die elkaar ook weer beïnvloeden, is voor een effectieve behandeling de samenwerking tussen diverse specialismen vereist. In het OLVG werken deze specialisten samen in de speciaal hiervoor opgezette Astma- & Allergiepolikliniek. Een gespecialiseerde verpleegkundige neemt uitgebreid de tijd om mensen voor te lichten over de gevolgen van de aandoeningen in het dagelijks leven, zoals het aanpassen van het huis. Longarts Frans Krouwels is coördinator van de Astma- & Allergiepolikliniek: Mensen die allergisch zijn, hebben vaak tegelijkertijd meerdere klachten van verschillende organen. Iemand met een huisstofallergie kan bijvoorbeeld last hebben van niezen, astma en eczeem. Er zijn aanwijzingen dat die verschillende klachten elkaar ook weer beïnvloeden. Zo kunnen astmaklachten verergeren als de neusklachten onvoldoende behandeld zijn. Als er niet tijdig wordt gestart met behandelen kan er bovendien ernstige schade aan organen ontstaan. Op de Astma- & Allergiepolikliniek wordt bij een patiënt die kampt met allergieën, niet alleen gekeken naar de allergische prikkel, maar ook onderzoeken wij in een kort tijdsbestek de longen, neus en huid.

Waar en wanneer

* OLVG, Oosterpark 9, zaal: Auditorium

* woensdag 18 mei 2005

* 19.00 21.00 uur (18.30 uur ontvangst met koffie en thee)

Aanmelden
U kunt zich onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer aanmelden bij het Informatiecentrum van het OLVG, telefoon (020) 599 25 55 of via e-mail informatiecentrum@olvg.nl.

Meer informatie
De toegang is gratis. Voor meer informatie over de voorlichtingsavond kunt u terecht bij het Informatiecentrum.

Via onderstaande websites kunt u meer informatie vinden over astma en allergieën:


* www.vap-nederland.nl
Nederlandse Vereniging voor Allergiepatiënten. Patiëntenvereniging voor informatie over allergieën en hooikoorts.


* www.astmafonds.nl
Nederlands Astmafonds voor informatie over astma en COPD.