Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



---

Nieuwe techniek voor zuivering van oppervlaktewater

Opening zuiveringsfilter Leidsche Rijn 18 mei

Op woensdag 18 mei openen burgemeester mevrouw A. Brouwer van Utrecht en dijkgraaf
D. Vergunst van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het nieuwe zuiveringsfilter in Leidsche Rijn (Utrecht).

Het zuiveringsfilter, ook wel een helofytenfilter genoemd, in Leidsche Rijn is bijzonder omdat de techniek nog niet eerder op zo'n grote schaal is toegepast voor het zuiveren van oppervlaktewater. Het filter zuivert het water op een natuurlijke wijze, met behulp van filtering door zand waaraan ijzer en kalk is toegevoegd en met de hulp van rietplanten.

Proeffilter
Het filter dat straks geopend wordt, is een proeffilter. De resultaten van de proef worden gebruikt om het uiteindelijke filter te kunnen bouwen, dat zes maal zo groot wordt. Uiteindelijk zal, als Leidsche Rijn voltooid is, al het oppervlaktewater continu het filter passeren. Zo wordt het water in de sloten en singels van Leidsche Rijn zó helder, dat je straks wel één meter diep naar de bodem kunt kijken.

Tijdens de proef wordt met een uitgebreid monitoringsprogramma bekeken welke samenstelling van het filter en welke beheersmethoden het beste werken.

Project
De gemeente Utrecht heeft het filter aangelegd en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden beheert het. Het project is van Europees belang; de Europese Commissie verleent haar steun door een subsidie van EUR 670.000. Ook de Stowa, Provincie Utrecht en het Center for Urban Water dragen hun steentje bij. De totale projectkosten zijn zo'n EUR 1,4 miljoen.

Watersysteem Leidsche Rijn
Leidsche Rijn heeft een uniek (oppervlakte)watersysteem. Regenwater wordt niet via de riolering afgevoerd, maar zakt via wadi's in de grond of komt in het oppervlaktewater terecht. De doelstelling van het watersysteem is schoon, helder water met een doorzicht van minimaal 1 meter.

Meer weten?
Bel bureau Communicatie, telefoon (030) 634 59 48.

Houten, 4 mei 2005.