Gemeente Eindhoven

Persbericht: 9 mei 2005, no. 103

Tweede bomruiming van 2005 in Meerhoven

Op woensdag 18 mei 2005 worden in de wijk Meerhoven vier niet-ontplofte vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De ruiming veroorzaakt op Eindhovens grondgebied geen overlast. Er hoeven geen woningen te worden ontruimd of wegen worden afgesloten. In het aangrenzende Veldhoven daarentegen moeten 91 woningen worden ontruimd.

De ruiming van de vier blindgangers zal in principe de hele dag in beslag nemen. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zet twee ruimteams in om de vier explosieven onschadelijk te maken. Het gaat om drie Engelse vijfhonderdponders en een Amerikaanse 250-ponder. Alle vier de bommen worden omgeven door een constructie van met zand en persstro gevulde containers en draglineschotten. Deze voorzieningen worden getroffen om de uitstrooi van scherven bij een eventuele ontploffing te beperken.

Het is niet uit te sluiten dat tijdens de ruiming een bom ontploft. In dat geval is in de omgeving een harde knal hoorbaar . Ook zal het persstro in de containers vlam vatten en gaan roken. Dit alles maakt deel uit van het scenario en is geen reden tot paniek. De onschadelijk gemaakte bommen worden later in een speciale springput in Meerhoven vernietigd.

Mogelijk meer bommen
Het onderzoek naar achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog concentreert zich momenteel op het gebied waar destijds een startbaan lag die door de Duitse bezetters werd gebruikt. De geallieerden hebben deze omgeving tijdens de oorlog meermalen bestookt. De kans dat in de toekomst nog meer blindgangers worden gevonden in de directe omgeving van Meerhoven, is groot. Ontruimingen van (delen van) Meerhoven zijn daarbij niet uitgesloten. De zoektocht naar bommen duurt naar schatting tot medio 2006.

© 2005 Gemeente Eindhoven