Gemeente Goes

Persbericht

Lessenpakket Goes 600 jaar stad voor basisscholen Goes

Op woensdag 18 mei om 14.00 uur presenteert Hogeschool Zeeland in samenwerking met de gemeente Goes in Podium t Beest aan Beestenmarkt 3 het lessenpakket Goes 600 jaar stad. Het lessenpakket is het derde onderdeel van het basisscholenproject dat voor Goes 600 jaar wordt georganiseerd en is ontwikkeld door studenten van de opleiding Pabo van Hogeschool Zeeland. Het pakket bestaat uit ongeveer vijftig lessen voor de onder-, midden- en bovenbouw en is bestemd voor alle basisscholen in de gemeente Goes. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de kinderburgemeester Andrea Geuze.

De samenstelling van het pakket is zodanig dat de scholen zelf kunnen bepalen welke lessen ze gebruiken en in welke volgorde ze dat doen. In het lessenpakket komen vrijwel alle vakgebieden aan de orde. Zo gaan de onderbouwleerlingen onder meer aan de slag met het ontwerpen van een kerkraam, terwijl de middenbouwleerlingen een Goese rap componeren en de bovenbouwers met taal en handvaardigheid een beeld schetsen van de stad Goes over honderd jaar. De lessen kunnen dus betrekking hebben op zowel het verleden als het heden of zelfs de toekomst van Goes.

Naast het lessenpakket voor de school ontvangt iedere leerling een map om de werkbladen op te bergen. Bij deze leerlingenmap hoort een CD-rom, een CD en een videoband met allerlei activiteiten die met Goes en het lessenpakket te maken hebben.

Eerdere onderdelen van het basisscholenproject 600 jaar Goes waren de presentatie van de musical Het boek van Soetje van der Goes en van het stripboek, inclusief tekencursus, Tijdreis door de geschiedenis van Goes. Het vierde onderdeel is een activiteitenweek voor de leerlingen van de groepen vijf tot en met acht in de week van 13 t/m 17 juni.

Enkele voorbeelden van lessen uit het lessenpakket Goes 600 jaar stad:

Onderbouw:

Stempelen Woorden die iets met Goes te maken hebben nastempelen

Kralenplank Goese gebouwen naleggen

Knippen en plakken Ontwerp zelf een kerkraam

Geschiedenis Zoek de oude en nieuwe fotos van Goes bij elkaar

Middenbouw:

Lezen- De leesrups met woorden die iets met Goes te maken hebben

Rekenen Maak de sommen en los de Goese slagzin op

Muziek Maak een Goese rap

Drama Wie is de beste marktkoopman?

Natuurkunde Proefjes met zout

Bovenbouw:

Biologie Ganzenbordspel

Geschiedenis Een dag uit 1787

Taal-/handvaardigheid Goes over 100 jaar

Rekenen Rekenen met oude Goese maten