Gemeente Amersfoort
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 147

datum: 13 mei 2005

RECTIFICATIE OP PERSBERICHT 147

Brandweer en woningbouwcorporaties pakken brandveiligheid in flats aan

Op woensdag 18 mei voeren Brandweer Amersfoort en de woningbouwcorporaties SCW en Portaal actie om de brandveiligheid in wooncomplexen te verbeteren. De actie 'Brand? Zo komt u Veilig op Straat!' maakt deel uit van de campagne Veilig op Straat. Bij inspecties die de brandweer het afgelopen half jaar in flat- en portiekgebouwen hield, bleek in veel gevallen dat de brandveiligheid in het geding is door zwerfvuil en obstakels in de vluchtwegen. Het komt zeer regelmatig voor dat (brandgevaarlijk) afval, voertuigen en kinderwagens het trappenhuis blokkeren. Bij brand kan dit tot gevaarlijke situaties leiden als bewoners het gebouw moeten ontvluchten.

Om 9.00 uur trappen brandweer en woningbouwcorporaties de actie af in het appartementencomplex aan het begin van de Balladelaan - in de volksmond beter bekend als 'De vuurtoren'. Directeur/commandant Rob Frek inspecteert samen met Koos Koolstra, directeur SCW en Vincent van Oordt, directeur Portaal, de galerijen en gezamenlijke ruimten. Geassisteerd door medewerkers van brandweer en woningbouwcorporaties zullen zij flyers in de brievenbussen steken en 'Ik-mag-hier-niet-staan' kaartjes bevestigen aan obstakels. De flyers wijzen de bewoners op hun eigen verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid in gemeenschappelijke ruimten. Met bewoners worden gesprekken aangeknoopt over brandveiligheid. Ook wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de brandveiligheidsvoorzieningen in de flat na te lopen op eventuele defecten.

Om 9.45 uur herhaalt de actie zich in het studentencomplex St. Josef op de hoek van de Weverssingel/Muurhuizen.

De rest van de dag zullen medewerkers van brandweer en beide woningbouwcorporaties enkele tientallen complexen in de wijken rond het stadscentrum bezoeken om flyers te bezorgen en kaartjes te bevestigen.

N.B.: de media zijn van harte welkom om mee te lopen tijdens de bezoeken aan 'de vuurtoren' en St. Josef.

Informatie: Brandweer Amersfoort, Jetske Hingst, telefoon 469 43 63, jt.hingst@amersfoort.nl
SCW, Hannelore Blaauw, teefoon. 476 53 88, hblaauw@scw.nl
Portaal, Pascale de Leijer, telefoon 06 51 40 95 60, pascale.d.leijer@portaal.nl

---- --