Gemeente Den Haag

mei 2005
Cursisten Leerwerkcentrum Schilderswijk spelen met bewoners pleegtehuizen (17 mei)

Woensdagmiddag 18 mei is weer het zover. Dan houden de leerlingen van Lc (Leerwerkcentrum) Schilderswijk een spelmiddag met de bewoners van verpleegtehuis Om en Bij. De spelmiddagen zijn onderdeel van de cursus sociale vaardigheden. De stoere cursisten hebben er in ieder geval veel plezier in. Ze offeren er hun vrije woensdagmiddag voor op. "En fanatiek dat de bewoners zijn!" zegt een van de cursisten enthousiast.

De spelmiddagen zijn begonnen in verpleegtehuis Schildershoek. Het personeel had daar simpelweg geen tijd meer om zelf de middagen te organiseren. Lc Schilderswijk was net op zoek naar een invulling van het onderdeel sociale vaardigheden en is daar toen ingesprongen. Omdat er ook behoefte bleek te zijn aan dit soort middagen bij andere verpleegtehuizen, worden nu de middagen elke maand op een andere locatie gehouden. Zo is er ook al een middag geweest in verpleegtehuis "De Eshoeve", dat ook in de Schilderswijk ligt.

Oudhollandse spellen
Lc Schilderswijk huurt momenteel nog de spelletjes bij de Speel-o-theek. Op termijn hoopt het Lc de middagen te kunnen organiseren met zelfgemaakte spellen. Die kunnen dan ook aangepast worden aan de, vaak beperkte, mogelijkheden van de bewoners van de verpleegtehuizen. Ineke van Huet (Hoofd Lc Schilderswijk): "Een cursist leert soms meer sociale vaardigheden van dit soort middagen dan van een hele dag training. Ook geeft het observeren van de cursisten op deze middagen een vaak veel scherper inzicht in de sociale belemmeringen én mogelijkheden van de cursist. Maar vooral geeft het zoveel plezier die stoere kerels samen met de bewoners helemaal op te zien gaan in Oudhollandse spellen!"

Het LC is onderdeel van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) van de gemeente Den Haag. Het LC verzorgt trainingen en assessment voor mensen met een uitkering. Er zijn vijf vestigingen in de stad Den Haag en één in Zoetermeer. LC Schilderswijk biedt jonge uitkeringsgerechtigden de mogelijkheid een vooropleiding te volgen tot metselaar, timmerman of schilder.