Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
18 mei 2005
Ons kenmerk
DGP/MDV/u.05.01300
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk
2040513910
Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hieronder volgen de antwoorden op de vragen van het lid Gerkens over mogelijke overnames van openbaar vervoerbedrijven.


1. Wat is uw mening over het afketsen van een mogelijke overname van de RET door Connexxion, omdat Connexxion mogelijk op haar beurt in handen zou komen van de Deutsche Bahn AG?


1. Uit het krantenbericht begrijp ik dat er nog geen sprake was van verregaande plannen tot overname van de RET door Connexxion. Navraag bij mijn collega-

minister van Financiën, bij Connexxion en de gemeente Rotterdam, leert mij dat er sprake is van geruchten.


2. Is het waar dat er sprake is van een mogelijke overname van Connexxion door Deutsche Bahn AG? Zo ja, waarom hebt u de Kamer hiervan niet op de hoogte gesteld en de RET-directeur en de Rotterdamse wethouder wel?


2. Over deze zaak ben ik uitsluitend via het krantenbericht in het Rotterdams Dagblad geïnformeerd. Zover ik kan overzien (zie ook antwoord
1) is er geen sprake van deze overnameplannen. Er was voor mij dan ook geen aanleiding iemand daarover te informeren.
Daar komt bij dat ik niet verantwoordelijk ben voor het eigendom van

Connexxion; de minister van Financiën is aandeelhouder en is dus verantwoordelijk voor de eventuele verkoop van dit bedrijf.


3. Wat is uw mening over de overnames van openbaar vervoerbedrijven? Wat zullen de gevolgen hiervan zijn voor het aantal inschrijvingen op aanbestedingen en voor de door u gewenste concurrentie?

3. In de brief over het aanbestedingsbeleid voor de GVB'en van 24 maart 2005 geef ik aan dat ik verkoop een zeer interessante optie vind voor het verkrijgen van een zuivere scheiding van verantwoordelijkheden en onafhankelijke concessieverlening. Gegeven het gerucht over de intrede van een Duitse speler, zou er interesse kunnen zijn uit buitenlandse hoek. Dat zou eerder meer (nieuwe) spelers dan minder spelers betekenen. Ik maak me dus vooralsnog geen zorgen over het ontstaan van slechts enkele spelers op de markt.
Overigens is de overname van bedrijven geen onderwerp van de Wp2000; dit is onderhevig aan de mededingingswetgeving en de NMa ziet toe op het ontstaan van eventuele machtsconcentraties.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs

-----------------------
Rotterdams Dagblad, 26 april 2005