Gemeente Westerveld

18-5-2005
Twee vaste locaties en verder vrije huwelijkslocaties in Westerveld per 2006

Er zijn enkele wijzigingen opgetreden in de status en beschikbaarheid van huwelijkslocaties in de gemeente Westerveld. De twee vaste huwelijkslocaties: Het Schultehuis in Diever en de Museums in Vledder zijn per 1 januari 2006 geen permanente huwelijkslocatie meer. De locatie in Vledder (Museums), die niet in eigendom is van de gemeente, zal wel beschikbaar blijven als huwelijkslocatie via het systeem van aanwijzing van vrije huwelijkslocaties. Kortom, de Museums in Vledder blijft beschikbaar om te kunnen trouwen. Het Schultehuis in Diever zal door wijzigingen in het gebruik in principe niet meer beschikbaar zijn.

De gemeente Westerveld zal uiteindelijk na 1 januari 2006 nog twee vaste locaties over hebben waar huwelijken en registratie partnerschappen kunnen worden voltrokken. Deze locaties zijn:
* Dwingeloo: voormalig gemeentehuis van de gemeente Dwingeloo;
* Havelte: het huidige gemeentehuis.

Daarnaast kunnen dus ook particuliere gebouwen, incidenteel, worden aangewezen als huwelijkslocatie.

Andere invulling Schultehuis

De huidige gebruiker van het Schultehuis in Diever heeft aangegeven dat zij een andere invulling willen geven aan het gebruik van het Schultehuis. Middels het inrichten van tentoonstellingen en een archeologisch museum is de stichting op zoek naar mogelijkheden om meer inkomsten te genereren voor de stichting. Daarmee willen zij ook het voortbestaan van het Schultehuis voor het publiek in stand houden. Dit heeft wel tot gevolg dat er geen huwelijken meer kunnen worden voltrokken in de Schultezaal. Het college van burgemeester en wethouders is het met deze argumentatie eens en heeft daarom besloten om met ingang van 1 januari 2006 de status van vaste trouwlocatie van het Schultehuis af te halen.

Trouwen in Diever

Het voormalige gemeentehuis van Diever is gezien de huidige inrichting, het gebruik en het ontbreken van een lift niet te gebruiken als vaste huwelijkslocatie. Door het wegvallen van het Schultehuis in Diever als vaste locatie lijkt het alsof er in Diever niet meer getrouwd kan worden, maar niets is minder waar. Als er een geschikte locatie gevonden kan worden in Diever, dan kan deze met instemming van de eigenaar worden aangewezen als tijdelijke huwelijkslocatie.

Het nieuwe gemeentehuis dat over enkele jaren in Diever zal worden gebouwd zal uiteraard wel als vaste huwelijkslocatie in gebruik worden genomen.

Museums Vledder is vrije huwelijkslocatie

Vanwege de ?duidigheid met betrekking tot huwelijkslocaties heeft het college daarom ook besloten om de status van vaste huwelijkslocatie van de Museums te Vledder (voormalig gemeentehuis) af te halen. Door deze beslissing is de locatie in Vledder, die niet in eigendom van de gemeente is, in feite symbolisch overgeheveld naar het systeem van vrije huwelijkslocaties.

Onbeperkte beschikking noodzakelijk

Om een locatie als vaste trouwlocatie te kunnen handhaven is het voor de gemeente noodzakelijk om onbeperkt de beschikking te hebben over deze locatie. Huwelijken worden vaak al bijna een jaar van tevoren vastgelegd en dan mogen er geen onduidelijkheden zijn in de beschikbaarheid van een locatie op de voorgenomen huwelijksdatum.