Gemeente Zwolle

Oude Mars blijft in opzet onderdeel van landgoed Zandhove

De woningen op 'De Oude Mars' en de inrichting van de openbare ruimte zullen aansluiten op de inrichting van het bestaande landgoed Zandhove. Dat is de visie die spreekt uit het concept Stedenbouwkundig Plan Van Eisen (SPVE) voor de inrichting van dit gebied. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag dit concept SPVE aangenomen en legt het nu voor aan inwoners van de stad en andere geïnteresseerden.


1
Het gebied dat in de volksmond bekend staat als de Oude Mars, maakt deel uit van het landgoed Zandhove. Dit terrein is door de gemeente voorbestemd om te worden benut voor woningbouw in het topsegment. Woningzoekenden die op een kavel van minimaal 1000 m² onder vrije architectuur een huis willen bouwen, kunnen hier terecht. Op dit moment is de Oude Mars agrarisch gebied.

Open karakter
Oorspronkelijk was landgoed Zandhove groter dan nu. Diverse ingrepen in de openbare ruimte hebben het landgoed versnipperd en verkleind. Een verdere versnippering is onwenselijk voor de recreatieve mogelijkheden van het gebied. Daarnaast geeft wonen op een landgoed extra allure aan het toekomstige topsegment. Uit deze visie volgt logischerwijs de hoofdopzet van het plan: open ruimtes en routes uit het landgoed worden doorgetrokken in het plangebied. Er ontstaan drie bouwvlekken, meerdere open ruimtes, recreatieve fiets-, wandel- en ruiterroutes, brede grasbermen en forse lanen.

Boerderij de Oude Mars
De historische boerderij de Oude Mars, waaraan het plangebied zijn naam dankt, blijft behouden. Voor de boerderij zoekt de gemeente een passende invulling. Eén van de uitgangspunten is dat er (deels) een agrarische bestemming op de boerderij blijft rusten. Verschillende partijen hebben zich bij de gemeente gemeld met ideeën voor een mogelijke invulling. Het college heeft zich voorstander verklaard van een ontwikkelcompetitie. Partijen die belangstelling hebben voor de exploitatie van de boerderij krijgen de mogelijkheid in competitieverband hun plannen te presenteren. Een commissie beoordeelt de plannen en wijst een uiteindelijke exploitant aan.

Procedure
Omwonenden en andere belangstellenden worden uitgenodigd kennis te nemen van het concept SPVE tijdens een inloopbijeenkomst op 8 juni tussen 18.00 en 21.00 uur. De inloopbijeenkomst wordt gehouden in wijkcentrum de Pol aan de Gelijkheid 1 in Zwolle Zuid. Ook ligt het concept SPVE van 19 mei tot 14 juni ter inzage in het Gemeentelijk Informatiecentrum in het Stadhuis en in het wijkservicepunt aan de Ministerlaan 197. Na de inspraakperiode wordt het SPVE ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.