Politie Hollands Midden

Gouda Politie en Stadstoezicht houden toezicht op door vakantie verlaten woningen Ook dit jaar controleert de politie en Stadstoezicht woningen van bewoners die op zomervakantie gaan. De politie moet het alleen even weten dat een woning door vakantie verlaten is. Daarvoor kan een vakantie-/afwezigheidskaart worden ingevuld die verkrijgbaar is bij het politiebureau in Gouda-centrum en Gouda-Oost. De politie hoopt met dit toezicht het risico op inbraak of vernieling op de verlaten woningen te verminderen.

Wanneer bewoners een vakantie-/afwezigheidskaart invullen, controleert de politie minimaal 1 maal de woning. Stadstoezicht van de gemeente Gouda doet dit in de maanden juli en augustus in de binnenstad en de wijken Korte Akkeren en Bloemendaal. Bij onregelmatigheden of bijzonderheden wordt de contactpersoon of sleutelhouder gewaarschuwd die op de kaart is ingevuld. Een vakantie-/afwezigheidskaart kan afgehaald danwel ingevuld worden op het Politiebureau. Voor Gouda - Centrum is dit aan de Nieuwe Gouwe Oost Zijde 2 van maandag t/m vrijdag van 09:00 - 20:30 uur en zaterdag en zondag van 09:00 - 16:30 uur. Voor Gouda - Oost is dit aan de Middenmolenlaan 1 van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Natuurlijk kan iedereen die op vakantie gaat zelf ook al een paar eenvoudige maatregelen treffen die inbraak kunnen voorkomen. Het is het beste om, ook als er niemand thuis is, de woning er toch 'bewoond' uit te laten zien. Dat de bewoners weg zijn, mogen familie en buren best weten. Maar het is onverstandig de inbreker op een idee te brengen. Daarom deuren en ramen natuurlijk goed afsluiten, maar de overgordijnen kunnen beter open blijven. Als vanaf de straat te zien is dat alle planten op de huiskamertafel zijn gezet, dan kan iedere voorbijganger bedenken dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer toch al een afspraak wordt gemaakt voor het water geven van de planten of het verzorgen van huisdieren, kan die kennis meteen gevraagd worden ook de brievenbus te legen. De post kan het beste worden opgestapeld op een plaats die vanaf buiten niet te zien is. Een lamp met een tijdschakelaar wekt 's avonds de indruk dat er mensen thuis zijn. Verder kan het voor een inbreker heel makkelijk zijn in te klimmen als de rolcontainer of de ladder al min of meer klaar staan. Om zo min mogelijk gelegenheid te geven, kunnen dergelijke zaken maar beter worden opgeborgen. En denk ook even aan de telefoonbeantwoorder. Voor bellers met minder goede bedoelingen kan de mededeling dat de familie de komende weken op vakantie is, een prachtige uitnodiging zijn. De politie wil er met dit project aan bijdragen dat vakantiegangers bij terugkomst alles weer in goede orde aantreffen.

Noot voor de redactie/