Gemeente Buren


Mysterieuze paardenkastanjeziekte nu ook in Buren

Binnen de gemeente Buren zijn op verschillende plekken bomen getroffen door de mysterieuze paardenkastanjeziekte, oftewel bloedingsziekte'. De grootste besmetting bevindt zich op de stadswal in Buren. In de loop van 2003 werd duidelijk dat een nieuwe ziekte in de paardekastanje (Aesculus) in Nederland was aangetroffen. Sinds 2003 heeft deze bomenziekte in grote delen van het land paardekastanjebomen aangetast. De nieuwe paardenkastanjeziekte is herkenbaar aan bruine plekjes op de stam, waar bruin vocht uit loopt (of is gelopen - als het koud is staat dit proces stil). In een later stadium barst de bast open. Wanneer dit de boom omringt, zal de boom afsterven. De oorzaak van deze ziekte wordt nog onderzocht. Minister Veerman van LNV heeft hiervoor 275.000 euro beschikbaar gesteld.

Aanvraag Kapvergunning U kunt op de gemeente pagina lezen dat de Gemeente Buren een kapvergunning aanvraagt voor 8 paardekastanjebomen op de Kornewal in Buren. De reden dat wij deze bomen gaan kappen is de zodanig zware aantasting die reeds de gehele stam rondom heeft aangetast. De bomen zijn onderzocht door een boomtaxateur. Wij gaan voor de 8 verwijderde paardekastanjes wel nieuwe bomen plaatsen, dit gebeurt echter wel na een groeiplaats verbetering. De overige bomen gaan we behandelen met het groeiplaats verbeteringssysteem. Dit proces gaat parallel lopen met de renovatie van de stadswal. Mocht u nog vragen hebben over deze kapvergunning, dan kunt u contact opnemen met dhr. H. van Iterson, afdeling Ruimtelijk Beheer, te bereiken op nummer 0344-579279.

Voor boomeigenaren/-beheerders met een zieke paardekastanje geven we de aanbevelingen van de werkgroep Aesculaap weer Met de huidige kennis adviseert Aesculaap het zekere voor het onzekere. Onderstaande adviezen berusten op de ervaringen tot nu toe.

Snoeien/werkzaamheden aangetaste bomen
- Snoei aangetaste bomen niet en verricht geen werkzaamheden aan de boom; dit kan eventuele verspreiding helpen voorkomen!
- Wanneer bomen toch gesnoeid moeten worden, zorg er dan voor dat het gereedschap wordt ontsmet.
- Wanneer er in een kastanjebestand verschil in aantasting is, dan kunt u het beste starten met de werkzaamheden in de niet-zieke bomen.

Omgaan met aangetast materiaal
- Aangetaste bomen kunt u het beste laten staan; zieke bomen hoeven niet direct te worden gerooid.
- Veiligheidshalve raden wij aan om dode bomen of ernstig zieke bomen die een gevaar opleveren voor de omgeving en dus verwijderd moeten worden, te schillen.

- Verzamel de aangetaste bast en het schorsmateriaal en stuur het naar de afvalverwerking. Neem voor meer informatie over afvalverwerking contact op met uw gemeente. Het niet-aangetaste hout kan worden versnipperd en gecomposteerd.

Aanplanten/verplanten kastanjebomen
- Het verplanten van paardenkastanjebomen met bloedingsverschijnselen wordt afgeraden even als het verplanten van op het oog gezonde bomen.

Gebruik van het hout

- Uit ervaring blijkt dat het hout van de paardenkastanje niet geschikt is om als openhaardhout te gebruiken.