Gemeente Geldermalsen

Gemeente Geldermalsen gaat verder met kernverfraaiing

18 mei 2005 - In opdracht van het gemeentebestuur van Geldermalsen heeft Landschapsarchitectenbureau Elings uit Oisterwijk gekeken naar mogelijkheden om verblijfsgebieden (de openbare ruimte en de entree) van alle dorpen (Geldermalsen in verband met de te ontwikkelen Centrumvisie uitgezonderd) te verfraaien. Het gemeentebestuur wil graag hier actief de schouders onder zetten, maar veel hangt af van de mening en medewerking van de lokale bevolking. Het uitgangspunt daarbij is, dat wanneer de gemeente zelf meer wil investeren in de kwaliteit van de woonomgeving de inwoners zeker niet achter zullen blijven. In 2004 werd begonnen met de dorpen Acquoy, Beesd en Enspijk. Het bureau Elings heeft rond de drie genoemde dorpen goed in beeld gebracht hoe allerlei beeldbepalende locaties er nu uitzien en daar vervolgens ook een waardeoordeel aan gekoppeld. Daar waar nodig zijn op tekening en via computeranimaties mogelijke herinrichtingsvoorstellen uitgewerkt, met andere woorden ideeën over hoe het er een aantal aanpassingen anders uit zou kunnen zien. Met de bewoners is de analyse van de bestaande situatie besproken tijdens een informatieavond en er is met hen van gedachten gewisseld over de aangedragen alternatieven. Na overeenstemming over het 'herinrichtingsplan' komt het natuurlijk op uitvoering aan. Niet alles kan tegelijk en de gemeente zal zoveel mogelijk proberen werk met werk te maken en herinrichtingswerkzaamheden daar waar mogelijk laten meeliften met reguliere onderhouds- en reconstructiewerkzaamheden. Dat drukt de kosten waardoor er per saldo weer meer mogelijk wordt. De uitvoering zal wederom in zo goed mogelijk overleg met de lokale bevolking gaan.
In de eerste drie dorpen bleken de plannen erg goed aan te slaan. Reden genoeg om het project dit jaar een vervolg te geven, met allereerst de dorpen Gellicum, Meteren, Rhenoy en Deil. Waarvoor de informatieavonden al staan gepland. Door middel van een bewonersbrief zullen de inwoners worden uitgenodigd voor informatieavonden op:
* 15 juni: Gellicum ('De Betuwepoort' Rhenoy)
* 21 juni: Meteren (Dorpshuis)

* 22 juni: Rhenoy ('De Betuwepoort')

* 29 juni: Deil ('t Duifhuis)

Deze avonden staan onder leiding van wethouder mw. P.C. Davidse- Jonkman. De heer Elings van het gelijknamige bureau zal een toelichting op de plannen verzorgen.
De visie van Elings met betrekking tot deze dorpen is te vinden op de gemeentelijke website > actueel > projecten > kernverfraaiing. De inwoners van de nog resterende dorpen Buurmalsen, Deil, Rumpt en Tricht kunnen hier al stiekem even meekijken. De plannen voor die dorpen zijn inmiddels ook al uitgewerkt, maar hierover worden pas in een later stadium informatieavonden georganiseerd.