Gemeente Soest

Wandelpadennetwerk

Datum: 18/05/2005

Nieuwe banken en borden op Zuidelijke Eng

De gemeente Soest heeft onlangs drie nieuwe banken en een aantal borden op de Zuidelijke Eng geplaatst.
De banken zijn geplaatst bij het Engenbergsteegje, langs het Chris Uiterwijkpad en bij het spoor nabij de Van Goyenlaan. De borden zijn te vinden bij de toegangen tot de Zuidelijke Eng.

Utrechts Wandelpadennetwerk

De banken zijn gesubsidieerd door de provincie Utrecht in het kader van het 'Utrechts Wandelpadennetwerk'. Dit project heeft tot doel een provinciedekkend wandelroutenetwerk te realiseren om meer mensen aan het wandelen te krijgen in de provincie. De provincie wil het wandelnetwerk zo aantrekkelijk mogelijk maken door te zorgen voor goede bewegwijzering van routes, maar ook door de routes te voorzien van rustbankjes om zo volop te kunnen genieten van de omgeving.

Voor het plaatsen van de bankjes heeft de provincie een stimuleringsbudget beschikbaar gesteld. In samenwerking met gemeenten, wandelorganisaties en natuurbeheerorganisaties zullen er ongeveer 100 rustbankjes worden geplaatst. De rustbanken op de Zuidelijke Eng maken daar deel van uit.

Verder zijn er door de gemeente borden geplaatst bij de toegangen tot de Zuidelijke Eng. Bezoekers worden er op die manier op attent gemaakt dat ze gebied met een bijzondere betekenis betreden. De Eng is vanuit het oogpunt van cultuurhistorie belangrijk: hier hadden de boeren gedurende vele eeuwen hun belangrijkste bouwlanden. Eeuwenlang is de grond opgehoogd met mest uit de potstallen, waardoor de 'enkeerdgrond' op de Eng is ontstaan. De huidige verkaveling - nog steeds gemarkeerd met grote zwerfstenen - dateert nog uit de middeleeuwen.

De borden zien er niet uit zoals de gebruikelijke straatnaamborden, maar hebben de lay-out van de borden die ook in de bossen rond Soest te vinden zijn: geel dat overloopt naar groen. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat het hier om een stuk 'buitengebied' gaat en niet om een stedelijk gebied. Het initiatief tot de borden langs de Eng is genomen door de werkgroep Zuidereng.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer