Gemeente Roermond

Uitvoering leefbaarheidmonitor in Roermond

De gemeente Roermond gaat in alle wijken een leefbaarheidmonitor uitvoeren. De monitor die in opdracht van de provincie is ontwikkeld biedt de mogelijkheid om ontwikkelingen te volgen op het gebied van sociaal beleid. Deze week wordt gestart met een enquête onder wijkbewoners.

Het doel van de monitor is om te onderzoeken wat de bewoners van de gemeente Roermond vinden van hun woonkern. De onderwerpen werkklimaat woonklimaat sociaal klimaat, de voorzieningen en het bestuur van de woonkern, komen daarbij aan bod. De keuze is gevallen op de monitor van een bedrijf uit Geleen; zij verzamelen gegevens op een gestandaardiseerde wijze zodat deze binnen de Provincie Limburg uitwisselbaar zijn tussen gemeenten. Op deze manier kunnen ontwikkelingen van wijken in Roermond vergeleken worden met wijken van andere Limburgse gemeenten. Hiermee onderscheidt deze monitor zich ten opzichte van andere monitors.

In grote lijnen bestaat de aanpak van het onderzoek uit:
1. Analyse van cijfermatige gegevens die door de gemeente worden aangeleverd;

2. Uitvoeren van een enquête. Per wijk wordt er op basis van een a-selecte steekproef 100 enquêtes uitgevoerd onder personen van 18 jaar en ouder;

3. Consultatie van de wijk. Per wijk worden 15 bewoners geconsulteerd;

4. Het totaal van bovenstaande gegevens wordt geanalyseerd, hetgeen uiteindelijk leidt tot een leefbaarheidmonitor.

Een bijkomend voordeel van de aanpak is dat alle wijken binnen de Gemeente Roermond betrokken worden. De uitkomst van deze monitor kan gebruikt worden in de discussie over het welzijnswerk dat zich beperkt tot 3 wijken. De keuze voor deze 3 wijken t Veld, de Kemp en de Donderberg is destijds gemaakt naar aanleiding van de uitkomsten uit het rapport "het sociaal leefklimaat in 5 Roermondse wijken"(1992). De vraag die zich voordoet is of het verantwoord is om op basis van dit rapport het welzijnswerk tot 3 wijken te beperken.

Deze week vallen de enquêteformulieren bij verschillende bewoners van de Roermondse wijken in de bus. Als bewoner bepaalt u door middel van het invullen van de vragenlijst zélf war leefbaarheid voor u voor u en uw buurt inhoudt.

enquete

Publicatiedatum: 18.05.2005 Bijgewerkt: 18.05.2005