Gemeente Hengelo

Winnares prijsvraag bekend

Tentoonstelling Kind en Oorlog ten einde

Van 1 april tot 8 mei konden basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 van de gemeente Hengelo de tentoonstelling Kind en Oorlog bezoeken. Wilma Witteman, van het Historisch Museum kwam met het idee om een tentoonstelling op te zetten, met als doel leerlingen bewust te maken van wat zich 60 jaar geleden heeft afgespeeld. Dit allemaal in het kader van 60 jaar bevrijding van Hengelo. De gemeente Hengelo nodigde daarvoor alle basisscholen uit om de tentoonstelling te bezoeken. Meer dan 1200 leerlingen hebben de tentoonstelling bezocht .

Het Historisch Museum ontwikkelde een educatief boekje met de titel "Kijk goed, dan zie je meer". Hiermee konden de leerlingen die de tentoonstelling de afgelopen weken bezochten meedoen aan een prijsvraag die gekoppeld was aan de tentoonstelling. In het boekje stonden een aantal vragen. De antwoorden konden ze vinden op de tentoonstelling zelf. Voor degene die de vragen het beste heeft beantwoord was er een prijs beschikbaar gesteld.

Door Wilma Witteman zijn uit de ruim 1200 vragenlijsten de14 beste scholieren geselecteerd. Uit de ingevulde vragenlijsten blijkt dat het met de kennis over de tweede wereldoorlog bij de meeste kinderen wel goed zit. Op de vraag "Wat betekent vrijheid voor jou?" antwoordden de meeste kinderen "dat je dan kunt doen wat je wilt en dat er geen regels zijn". Andere varianten waren: vrij van ellendige dingen, je mening mogen geven, je veilig voelen en dat je vrij buiten kunt spelen.

In het bijzijn van de bevrijders uit Engeland is op 4 mei één winnaar getrokken en dat is Eva Sieljes geworden van basisschool de Rank. Woensdag 11 mei zal burgemeester Kerckhaert de prijs persoonlijk aan de winnares overhandigen. De prijsuitreiking vindt plaats bij basisschool De Rank om 10.30 uur aan de Wezelstraat 75 te Hengelo.