Gemeente Haarlem


18 mei 2005


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Datum
Afzender
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer
Naar een kleine en efficiënte gemeentelijke organisatie

Gemeente Haarlem start verzelfstandigingsonderzoeken


Het college van B&W van gemeente Haarlem heeft opdracht gegeven om onderzoeken te starten naar de mogelijke verzelfstandiging van negen bedrijfsonderdelen. Dit past in de doelstellingen om te komen tot een kleinere en efficiëntere gemeentelijke organisatie die zich concentreert op die zaken die de gemeente als haar belangrijkste verantwoordelijkheden beschouwt. Uitgangspunt hierbij is dat wat anderen dan de gemeente kunnen doen, aan hen moet worden overgedragen.

De te onderzoeken verzelfstandigingen moeten leiden tot afname van de personeelsomvang (300 fte's) en concrete besparingen opleveren in die gevallen waar sprake is van schaalvergroting, regionale samenwerking of privatisering (taakstelling van 1 miljoen euro vanaf 2008). De klanten van de gemeente zullen geen nadelige gevolgen van de eventuele verzelfstandigingen ondervinden. De diensten en producten van de betrokken bedrijfsonderdelen blijven gewoon bestaan.

Voor de volgende bedrijfsonderdelen wordt onderzocht of verzelfstandiging mogelijk is:
1. De exploitatie van de sportaccommodaties
2. Uitvoerende werkzaamheden in de openbare ruimte (bij hoveniers, stratenmakers)
3. Aannemerij
4. Stadsbibliotheek
5. Frans Halsmuseum
6. Parkeerbeheer (uitbesteding parkeerapparatuur op straat en in parkeergarages, uitbesteding van de exploitatie van fietsenstallingen en garages en evt verkoop parkeergarages)
7. Gemeentebelastingen
8. Begraafplaatsen
9. Natuur en Milieu educatie (schooltuinen, kinderboerderijen en educatieve dienstverlening)

Op basis van de resultaten van de onderzoeken vindt in 2006 besluitvorming over daadwerkelijke verzelfstandiging plaats. Bij de betrokken bedrijfsonderdelen werken nu 300 fte's. Deze medewerkers zijn over de start van de onderzoeken geïnformeerd. Voor betrokken medewerkers worden bij daadwerkelijke verzelfstandiging overgangsregelingen ingesteld waarbij hun rechtspositie gegarandeerd wordt. De ondernemingsraden van de gemeente zijn actief bij de plannen betrokken.

sector Concernstaf
Ellen van der Vossen
023-5113076
evossen@haarlem.nl
143/2005


---- --