PERSBERICHT - 2005-05-18

Online onderzoek van Expedia brengt grote verschillen aan het licht

Nederlanders verspillen vaak vakantiedagen

Iedereen verdient een vakantie, bovendien hebben mensen hun vakantie ook gewoon echt nodig. Een online survey in opdracht van Expedia, uitgevoerd door Harris Interactive®, brengt interessante onderlinge verschillen tussen landen aan het licht. Onderzoek onder volwassen werknemers in de VS, Engeland, Frankrijk en Nederland wijst uit dat Nederlanders het meest geneigd zijn om niet al hun vakantiedagen te benutten. Ze verspillen ze gewoon.

Frankrijk wint met gemak de prijs voor het grootste aantal vakantiedagen met een gemiddelde van 39 dagen per jaar. Nederlanders hebben er slechts 25, Britten 23 en Duitsers 27. Maar denk vooral ook eens aan onze arme vrienden in de VS, die het met gemiddeld slechts 12 dagen per jaar moeten doen.

Het verhaal wordt nog treuriger wanneer we zien dat in sommige landen mensen niet alle vrije dagen waar ze recht op hebben, benutten. Gemiddeld leveren Fransen en Duitsers per jaar één van hun vakantiedagen in. Engelsen leveren slechts een gedeelte van een dag in. De slecht bedeelde werknemers in de Verenigde Staten, leveren drie van hun toch al beperkte aantal vakantiedagen in. De Nederlanders spannen de Europese kroon. Van alle Europeanen, zijn zij met het inleveren van twee vrije dagen per jaar de grote verspillers.

Procentueel gezien neemt 42% van de Nederlanders niet alle vakantiedagen op. Dat is zelfs meer dan in de VS, waar 31% van de mensen niet alle vakantiedagen opneemt. In Frankrijk is dat 18% van de mensen en in Duitsland is dat slechts 17% van de mensen.

Met zeven verschillende websites (VS, Canada, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland) en een breed aanbod van lange zomervakanties en stedentrips, doet Expedia er alles aan wat mogelijk is om te zorgen dat werknemers hun vakantiedagen niet verspillen!

Noot voor de redactie,