Gemeente Rotterdam

Nr 82
18 mei 2005

Moderne vormen van dienstverlening stellen hoge eisen

Gemeentelijke organisatie Rotterdam moet beter

De Rotterdamse gemeentelijke organisatie moet dichter bij de Rotterdammers staan, dienstverlenend en klantgericht zijn en als een eenheid opereren. Om dit te bereiken moet een fors aantal wijzigingen in de gemeentelijke organisatie worden doorgevoerd. Dat staat in de notitie 'Rotterdam georganiseerd bestuurd .. en zo gaan we dat doen!' die het College vandaag naar de gemeenteraad stuurt.

Beter presterende gemeente

Met het verbeteren van de dienstverlening aan de Rotterdammer heeft het College al een begin gemaakt. In het kader van ROTS (Rotterdamse Organisatie, Taken en Subsidies) zijn projecten gestart die moeten leiden tot een beter presterende gemeente op het gebied van dienstverlening en doelmatigheid. Zo is het centraal telefoonnummer van de gemeente in april gestart en kunnen via internet al enige tijd verschillende zaken worden afgehandeld. Dit jaar introduceert het College ook de stadswinkel in de deelgemeentekantoren. Dit is een fysiek loket waar Rotterdammers alle diensten en producten van de gemeente kunnen krijgen. Deze moderne vormen van dienstverlening vragen om een fors aantal wijzigingen in de gemeentelijke overheid.

Eenheid en effectiviteit

Om de gemeente effectiever te maken en meer als eenheid op te laten treden, doet het College in de notitie een aantal voorstellen. Zo moet er een duidelijker scheiding komen in bevoegdheden tussen deelgemeenten en het stadhuis. Hierdoor moet helder worden wie waarvoor verantwoordelijk is en wie waarop afgerekend kan worden. Het College en het dagelijks bestuur van de deelgemeenten en wijkraad Pernis gaan meer gestructureerd overleggen op vaste data, met een vaste agenda en een ambtelijke ondersteuning. Overlap in procedures wordt verminderd. Daarnaast gaan de lokale besturen werken volgens dezelfde begrotingssystematiek. Deelgemeenten worden zo onderling vergelijkbaar. Bovendien wordt beter inzichtelijk waar lokale besturen hun geld aan besteden. De algemene uitkeringen via het deelgemeentefonds worden op onderdelen vervangen door budgetuitkeringen. Op deze manier staat vooraf vast aan welk doel het geld uitgegeven moet gaan worden.

Efficiënte inrichting

Volgens het College kan de inrichting van de gemeentelijke organisatie efficiënter. Het deelgemeentelijk bestel kan beter werken en minder kosten door een reductie van het aantal politici in deelgemeenten. Het aantal betaalde politici (355), raadsleden en leden van het dagelijks bestuur, gaat omlaag. Deelgemeenten hebben immers ten opzichte van het centrale bestuur een beperkt takenpakket en een relatief klein grondgebied. Als gevolg hiervan kan een kleiner lokaal bestuur toe met minder ambtenaren. De ambtelijke ondersteuning van deelgemeenten wordt daarom beperkt. Verder komt het centrumgebied weer rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van het College te vallen. Het centrale stadsbestuur en het lokale centrumbestuur zitten te dicht op elkaar en dat werkt verwarrend voor bewoners en andere betrokkenen, maar ook voor politici zelf. Immers in het centrumgebied spelen veel zaken die een stedelijk karakter hebben, zoals het station Rotterdam Centraal.

Geen nieuw bestuurlijk stelsel

Met de notitie kiest het College voor de komende raadsperiode (2006-2010) voor het continueren van een gekozen deelgemeentelijk bestuur met een raad, een dagelijks bestuur en een voorzitter. Het College is zich wel bewust dat huidige en toekomstige ontwikkelingen en eisen zoals het verder uitrollen van het dienstverleningsconcept, het gekozen burgemeesterschap of de invoering van een districtenstelsel grote consequenties kan hebben voor de inrichting van de gemeentelijke organisatie. Een nieuw bestuurlijk stelsel kan echter pas worden ingevoerd na afloop van de volgende collegeperiode in 2010. Het is dan ook een keuze voor de volgende raad en het volgend zittend college.

Motie Van den Born/ Van Gent

De notitie is een antwoord op motie 2004/1303 van de raadsleden Van den Born (CDA) en Van Gent (VVD) die bij de begrotingsbehandeling in november 2004 is ingediend. Door de voorstellen zal de totale Rotterdamse overheid meer burgernabij, dienstverlenend, resultaatgericht, integraal werken en beter in staat zijn met andere overheden of andere externe partners samen te werken. Als de raad met deze notitie instemt, zal het College na het zomerreces met voorstellen komen om de Deelgemeenteverordening aan te passen.

De notitie is te downloaden vanaf internet.

noot voor de redactie/