Ingezonden persbericht


Alumni bijeenkomst op TU Delft sluit periode van tien jaar Apache helikopter compensatieorders af

Delft, 18 mei 2005 - Tijdens een symposium en een informele bijeenkomst vandaag op de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft werd teruggeblikt op het onlangs afgesloten programma van Nederlandse industrieopdrachten rondom de aanschaf in 1995 van dertig AH-64D Apache gevechtshelikopters. Aansluitend werden ook de betekenis en ervaringen van ruim 60 Delftse studenten tijdens hun stage bij Boeing belicht.

Tien jaar nadat in 1995 de Nederlandse overheid en McDonnell Douglas Helicopter Company (inmiddels The Boeing Company) een overeenkomst voor industrieopdrachten ter waarde van ongeveer ¬ 600 miljoen overeenkwamen, is onlangs het zogeheten KLU 25 Boeing Apache compensatieprogramma afgerond. Dit vloeide voort uit het kabinetsbesluit voor de aanschaf van 30 Apache gevechtshelikopters die waren bestemd voor de luchtmobiele brigade van de Nederlandse landmacht. McDonnell Douglas bood destijds compensatieorders aan waarmee directe werkgelegenheid was gemoeid. De keuze voor de Apache gevechtshelikopter paste in het defensiebeleid van Nederland waarin van de luchtmobiele brigade een speerpunt was gemaakt.

De aanschaf en het daarmee samenhangende pakket van tegenorders bracht voor Nederlandse bedrijven ook de mogelijkheid industriële activiteiten te ontwikkelen of uit te breiden. Het Apache Industrial Participation (IP) team is gedurende de afgelopen tien jaar door Boeing geleid. De betrokken Nederlandse bedrijven - onder andere Fokker, Thales, Philips, Stork SP Aerospace en Akzo Nobel/Teijin Twaron - hebben dankzij de compensatieorders ook kunnen profiteren van exportmogelijkheden voor de ontwikkelde technologie en componenten. Door het inlossen van aangegane verplichtingen zorgden de activiteiten van Fokker ten behoeve van Boeing s militaire divisie er eerder dit jaar voor dat Fokker tot Supplier of the Year werd uitgeroepen.

George Hibbard, Boeing Director of Industrial Participation Programs, constateert: Het Industrial Participation Program heeft voor het betrokken Nederlandse bedrijfsleven gebracht wat dit ten tijde van het kabinetsbesluit voor aanschaf van de Apache gevechtshelikopters beloofde. Namelijk een krachtige impuls voor de commerciële positie op de wereldmarkt en een belangrijke bijdrage aan werkgelegenheid binnen de voor Nederland belangrijkste technologische kenniseconomie. Een voorbeeld van de technologieoverdracht die binnen het totaal van tegenorders is ontwikkeld, is het stageprogramma bij Boeing waarvan luchtvaart- en ruimtevaartstudenten van de TU Delft (Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) de afgelopen tien jaar gebruik hebben kunnen maken. Kees Blekxtoon, Boeing s President voor Noord- en West-Europa, zegt: De mogelijkheid voor Nederlandse lucht- en ruimtevaartstudenten aan stages bij Boeing deel te nemen, legt de basis voor de continuïteit van hoogwaardige kennis bij het Nederlandse bedrijfsleven op dit uiterst belangrijke terrein van de nationale kenniseconomie.

# # #