Gemeente Boxmeer


Landbouwontwikkelingsgebied Overloon

Door verschillende partijen is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het opstellen van het reconstructieplan Peel en Maas. Dit plan zal op 22 april a.s. door Provinciale Staten worden vastgesteld. Het plan zal na goedkeuring door de minister in mei/juni dit jaar in werking treden. In het plan staat verschillende ambities beschreven die in de periode tot 2012 bereikt dienen te worden op het gebied van natuur, water, recreatie, landbouw en wonen, werken en leefbaarheid.

In het verleden hebben in het buitengebied zich diverse partijen gevestigd die uiteindelijk elkaar in de weg zitten. De landbouw kan niet groeien vanwege de aanwezigheid van recreatie, natuur kan zich onvoldoende ontwikkelen vanwege de aanwezigheid van landbouw, waterberging komt onvoldoende van de grond etc. Daarom is in het plan gekozen voor een integrale zonering. Hiermee wordt voor intensieve veehouderijen aangegeven op welke plekken met in feite verkeerd zit en geen toekomst heeft (extensiveringsgebieden), waar de intensieve veehouderij wel doorgroeimogelijkheden heeft
(landbouwontwikkelingsgebieden) en waar verschillende functies naast elkaar voorkomen (verwevingsgebieden). Door bedrijven te verplaatsen van extenisveringsgebieden of kernen naar
landbouwontwikkelings-gebieden kunnen op de te verlaten locaties andere doelen worden bereikt, zoals natuurontwikkeling, regionale waterberging, recreatie of het terugdringen van het aantal stankgehinderden.

Boxmeer heeft 3 gebieden die zijn aangewezen als landbouwontwikkelingsgebied, te weten het gebied ten noorden van Rijkevoort, het Maarsven en het Loons Vlak. Het college van Burgemeester en wethouders vindt het belangrijk dat ook in de toekomst in de gemeente Boxmeer een economisch sterke landbouwsector behouden blijft. Daarom heeft het college van Burgemeester en wethouders op 25 januari 2005 een Plan van Aanpak vastgesteld voor de realisering van een landbouwontwikkelingsgebied. Gekozen is om als eerste het LOG Overloon aan te pakken. Het gebied wordt grofweg begrensd door Oploseweg, Rieterdreef, Vredepeelweg en Crooijmansweg. Nu is het natuurlijk zo dat in het Overloons vlak niet met een blanco situatie beginnen. In het gebied zitten ondernemers en burgers die hun rechter hebben en behouden. Van de ondernemers horen wij graag welke plannen zij met hun bedrijven hebben zodat wij hiermee rekening kunnen houden met de ontwikkeling van het gebied.
Graag willen we hierover een gesprek met u hebben en wij vragen u daarom met Paul van Hoek, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (tel.0485-585951) hiervoor een afspraak te maken. Ook richting ondernemers uit onze gemeente, die hun bedrijf wensen te verplaatsen, hebben wij als gemeente een verantwoording. Wij zijn daarom in eerste instantie op zoek naar uitplaatsing van bedrijven afkomstig uit eigen gemeente naar het landbouwontwikkelings-gebied. Inmiddels hebben zich 5 ondernemers gemeld die belangstelling hebben om hun bedrijf te verplaatsen.

Presentatie LOG Tijdens een op 10 maart j.l. gehouden informatiebijeenkomst in het gemeenschapshuis in Overloon is aan bewoners van het gebied, de dorpsraad Overloon en overige belangstellenden uiteengezet hoe het proces van het realiseren van het landbouwontwikkelingsgebied Overloons Vlak gestalte zal krijgen. De presentatie die tijdens die avond gehouden is treft u bijgaand aan.