Gemeente Dordrecht


---

Gemeenteraad scherpt onderzoek theaterlocatie aan

Hanneke van Asdonck

De commissie van adviseurs die het gemeentebestuur gaat adviseren over de nieuwbouwlocatie voor een theater in Dordrecht, is vanochtend met haar werkzaamheden gestart. Zij hebben een gesprek gevoerd met de begeleidingscommissie van de gemeenteraad. In dit gesprek heeft de raad de opdracht van het college aangescherpt. De adviseurs gaan in eerste instantie de locaties onderzoeken die tot nu toe in de discussie zijn genoemd: de Stadswerven, het Zuiveringsschap, het Statenplein en het ANWB-gebouw. Maar de begeleidingscommissie heeft benadrukt dat de adviseurs vrij zijn om locaties toe te voegen, als hiervoor aanleiding is.
Op 26 april heeft de gemeenteraad in principe ingestemd met de bouw van een nieuw theater en met een voorstel van het college om een commissie van gerenommeerde experts te laten onderzoeken welke locatie voor de bouw van een theater de beste is. De commissie, die bestaat uit de heren P.P. Kohnstamm, C. Alons en W. Patijn, brengt op 21 juni advies uit aan het college. Kort daarna, op 28 juni, zal het college een definitief standpunt innemen over de nieuwbouwlocatie van het theater. De gemeenteraad zal hierover een voorstel ontvangen en naar verwachting in september 2005 beslissen.

Begeleidingscommissie uit gemeenteraad
Om er voor te zorgen dat de gemeenteraad in september een zorgvuldige afweging kan maken, is namens de raad een commissie ingesteld die het onderzoek naar de meest geschikte theaterlocatie zal begeleiden. De begeleidingscommissie bestaat uit mevrouw C.R. Jansen-Marseille (ECO-Dordt) en de heren J.J.W. van Dongen (D66), W. van der Kruijff (CDA), M.P.P.M. Merx (VVD), M.B. de Prieëlle (GroenLinks, tevens voorzitter van de commissie) en P.J. Speelman (ChristenUnie/SGP). Marcel de Prieëlle, voorzitter van de begeleidingscommissie: "Wij willen er als raad op toezien dat er een onafhankelijk onderzoek komt op basis waarvan de raad een zorgvuldige afweging kan maken over de uiteindelijke locatiekeuze."

Aanvullende vragen
De leden van de begeleidingscommissie vinden het belangrijk dat bekend is op basis van welke criteria advies wordt uitgebracht. Ook moet transparant zijn waarom welke criteria zwaar en welke criteria minder zwaar wegen in het uiteindelijke advies. In het gesprek dat de begeleidingscommissie vanochtend met de adviseurs heeft gevoerd, is een aantal aspecten uit het raadsvoorstel over de theaterlocatie gespecificeerd. De raad wil onder andere weten of de ene locatie meer bezoekers trekt dan de andere, in hoeverre de economie van de binnenstad mee profiteert, in hoeverre de verschillende locaties bijdragen aan de levendigheid van de stad en welke faciliteiten, zoals horeca, in de nabije omgeving van het theater nodig zijn om het theater op die plek succesvol te laten zijn.

Redactie
M.J.T.W. Hendrickx
Raadsgriffie

telefoon (078) 639 82 85

email mjwt.hendrickx@dordrecht.nl

Informatie
J.T. de Heus
Raadsgriffie
telefoon (078) 639 82 83