Gemeente Capelle a/d IJssel

Heropening Slotpark

Wethouder Tineke Keuzenkamp verricht de heropening

Foto: Roel Dijkstra

Op zaterdag 7 mei verrichtte wethouder Tineke Keuzenkamp om 14.00 uur de officiële heropening van het Slotpark. Daarbij bedankte ze de buurtgroep voor de wijze waarop die zich inzet voor het park. Het Slotpark is onlangs flink opgeknapt met subsidie uit de ISV. Hiermee heeft de gemeente onder andere een klassieke ophaalbrug laten aanleggen. Daarnaast is op het pleintje voor de brug een informatiepaneel geplaatst over de geschiedenis van het Slotpark. Ook de rest van de inrichting van het Slotpark is aan de klassieke stijl aangepast.

Ondanks het wisselvallige weer was er een goede opkomst van buurtbewoners. In diverse kraampjes was informatie te vinden over het voormalige slot, de werkzaamheden van de buurtgroep aan onder andere het Slotpark, fotos van opgravingen en dergelijke. Voor de kinderen was er een springkussen in de vorm van een kasteel

Capelse kastelen

Op het eiland in het Slotpark hebben in het verleden twee kastelen gestaan. Dit waren kastelen van de Heerlijkheid (vanaf 1346 Hoge Heerlijkheid) van het Huis te Capelle. De Heren van Capelle waren (behalve van 1681 tot 1848) tevens ambachtsheer van de ambachtsheerlijkheden Capelle en Nieuwerkerk.

Omstreeks 1275 is hier door Dirc Traveys van Moordrecht het eerste stenen huis van Capelle gebouwd. Een tiental jaren later heeft hij dit huis uitgebouwd tot een kasteel, dat hier tot 1351 heeft gestaan. Toen werd het bij het begin van de Hoekse en Kabeljauwse twisten gesloopt in opdracht van graaf Willen V. In 1355 en omstreeks 1390 is nog geprobeerd hier een nieuw kasteel neer te zetten, maar beide keren werd het al tijdens de bouw gesloopt. Wel heeft er van ongeveer 1360 tot 1392 een onversterkte edelmanswoning gestaan. Vervolgens werd rond 1398 een nieuwe onversterkte edelmanswoning gebouwd, niet op het eiland maar iets noordelijker. Tussen de witte woningen om dit park werd in 1988 de fundering ervan in het plaveisel zichtbaar gemaakt. Deze woning is in 1418 en omstreeks 1425 afgebrand en weer opgebouwd. Kort na 1500 werd het verlaten.

Ook van 1612 tot 1798 heeft op het eiland een kasteel gestaan, een buitenplaats van de rijke Rotterdamse koopman Johan van der Veecken. Hij plaatste zijn kasteel op een bassecour (verhoogd erf) en liet het van een tweede gracht voorzien. Dit kasteel werd in 1798 gesloopt toen, door het vervallen (in de Bataafse Republiek) van de heerlijke rechten, het onderhoud niet meer kon worden gefinancierd. Enkele bijgebouwen zijn er nog geruime tijd blijven staan, maar nu is daarvan alleen het dief- en duifhuisje - aan de andere zijde van de Slotlaan - nog over.