Gemeente Doesburg


week 20-2005

Rubriek Nieuws uit het stadhuis, plaatsing d.d. 18 mei 2005, week 20.

BOUWEN EN WONEN
Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om een bouwvergunning zijn ontvangen op:
* 3-05-2005 De Pol 51 : plaatsen van een inbouwzwembad
* 3-05-2005 Van Brakellaan 36 : plaatsen van een dakopbouw

Aanvraag gebruiksvergunningen
De volgende aanvragen om een gebruiksvergunning zijn ontvangen op:
* 15-04-2005 Meipoortstraat 41-43 : het in gebruik hebben van een bijeenkomstgebouw (café, restaurant)

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen de vergunning verleend op:

* 28-04-2005 Boekholtstraat 40 : plaatsen van een schotelantenne
* 28-04-2005 Meipoortstraat 53 : vernieuwen van een winkelruimte
* 2-05-2005 Magnolialaan 33 : plaatsen van dakkapel
* 3-05-2005 Koepoortstraat 27 : plaatsen van een tuinhuisje
* 4-05-2005 Breedestraat 37 : gedeeltelijk vernieuwen en vergroten van het winkelgebouw

* 4-05-2005 Ribesstraat 32 : plaatsen van een dakopbouw
* 4-05-2005 Lindewal 1 : gedeeltelijk vernieuwen van voegwerk
* 4-05-2005 Windmolenstraat 22 : geheel vernieuwen van schoorsteen door een aluminium pijp

* 9-05-2005 Notenstraat 2 : plaatsen van een dakkapel
* 10-05-2005 Kosterstraat 31 : oprichten van een bergruimte

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstandscommissie te Doetinchem
De eerstvolgende zitting van de welstandscommissie is gepland op maandag 23 mei 2005 in het stadhuis van Doetinchem. Tijdens deze openbare zitting worden de bouwplannen en overige verzoeken welke niet door de rayonarchitect onder mandaat zijn afgehandeld om advies voorgelegd aan de welstandscommissie. De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362). Ook is deze dan te vinden op de website van deze gemeente www.doesburg.nl.

Vrijstellingsprocedure Artikel 19 Lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening
Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens om met toepassing van Artikel 19 Lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de voorschriften van het bestemmingsplan Binnenstad. De vrijstelling wordt aangevraagd om het geheel vernieuwen van een garage (stallingsruimte) mogelijk te maken op het perceel Lindewal 11 te Doesburg, kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie B nummer 1734. Het bouwplan ligt met ingang van donderdag 19 mei 2005 gedurende 4 weken voor iedereen ter inzage bij het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg.

Vrijstellingsprocedure huisvesting stichtingen Birlik en Gunung Binaiya (Burg. Keiserplein 4 en 6)
Burgemeester en wethouders van Doesburg maken bekend voornemens te zijn vrijstelling te verlenen voor het realiseren van twee gemeenschapsruimten voor de stichtingen Birlik en Gunung Binaiya aan het Burgemeester Keiserplein. Het is de bedoeling om hiervoor een tweetal woningen geschikt te maken in het, in aanbouw zijnde, appartementengebouw. Het voornemen past niet binnen de reeds verleende vrijstelling voor dit gebouw.
De ruimtelijke onderbouwing ligt met ingang van 19 mei 2005 gedurende 4 weken voor een ieder ter inzage op het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen tegen het voornemen tot het verlenen van vrijstelling bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC te Doesburg.

OVERIGE VERGUNNINGEN
Kapvergunningen
De volgende kapaanvragen liggen ter inzage:
Esdoornlaan t.h.v. nr 35-37: een gewone es, ontvangen 12 mei; Looiersweg nabij gemaal: een knotwilg, een meidoorn, en 11 wilgen, ontvangen 12 mei.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer W. Stoppels (0313-481320).

OVERIGE MEDEDELINGEN
Geen belasting betalen, wél terugkrijgen
Echtparen met een inkomen op bijstandsniveau kunnen doorgaans maar liefst 200,00 van de belastingdienst terugkrijgen. De ziekenfondspremies zijn de laatste jaren zo gestegen dat minima met een inkomen op bijstandsniveau nu recht hebben op belastingteruggaaf voor de ziektekosten. Dit blijkt uit berekeningen van het NIBUD, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. De gemeente roept minima op belasting terug te vragen.
In de gemeente Doesburg leven ongeveer 350 tot 400 huishoudens met een inkomen op bijstandsniveau. Deze groep kan via het invullen van een belastingformulier de ziektekosten opvoeren als aftrekpost voor de belasting. Voor alleenstaanden levert dit voor 2004 een belastingteruggave van 40,00 op en voor echtparen kan het al snel oplopen tot 200,00. Dit bedrag wordt niet van de bijstandsuitkering afgetrokken, het is dus extra.

Ziektekosten
Iedere Nederlander mag alleen het bedrag aan ziektekosten aftrekken dat boven een inkomensafhankelijke drempel uitkomt. Een inkomen op bijstandsniveau is zo laag, dat alleen de verzekeringspremies al boven die drempel uitkomen. De volgende bedragen kunnen minima in ieder geval opgeven:
De procentuele ziekenfondspremies, die al van de bijstandsuitkering worden ingehouden (dit staat op het jaaroverzicht); De nominale ziekenfondspremies, die iedereen zelf betaalt; De premies voor de aanvullende ziekenfondsverzekering; Het standaardbedrag voor de huisapotheek van 23 per persoon per jaar. De teruggave kan nog hoger worden als minima nog andere ziektekosten hebben die niet worden vergoed. Is hij/zij 65-plus, chronisch ziek, of arbeidsongeschikt dan kan er nog een standaardbedrag van 776 als aftrekpost worden opgevoerd.

Voor zover iemand met een inkomen op bijstandsniveau nog geen teruggaaf van ziektekosten heeft aangevraagd bij de Belastingdienst door middel van het invullen van het aangiftebiljet 2004, kan alsnog teruggave van de ziektekosten aangevraagd worden bij de Belastingdienst en wel met gebruikmaking van het T-biljet.

Uitgaven van ziektekosten die reeds op een andere wijze zijn vergoed
- dus niet voor rekening van belanghebbende zijn gebleven - komen niet voor aftrek in aanmerking. Bijvoorbeeld als er recht bestaat op een vergoeding op grond van een (aanvullende) ziektekostenverzekering of als belanghebbende bijzondere bijstand voor deze kosten ontving.

Meer informatie en ondersteuning
Voor meer informatie en een aangifteformulier (T-biljet) kunnen mensen de belastingtelefoon bellen, 0543, langsgaan bij het Belastingkantoor aan de Terborgseweg 136 te Doetinchem, of kijken op de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl Via de belastingtelefoon kan een afspraak gemaakt worden voor het invullen van het aangiftebiljet op het belastingkantoor. Verder kan het project Invulhulp Belastingen Doesburg behulpzaam zijn bij het invullen van het formulier. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden met dit project (contactpersoon: H.W. Lensink. Telefoonnummer 476508).
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om hulp te vragen bij het Sociaal Raadsliedenwerk in Doesburg en de Liemers. Telefoonnummer 026-3761996.