Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie moet contact zoeken met de burgers

Provinciale politici in debat

18-5-2005
"Het provinciebestuur moet betrouwbaar en betrokken zijn, maar dat moet de burger ook wel kunnen zien. Weg van het eindeloos gepolder en terug naar het politieke handwerk, contact zoeken met de burgers, de provincie zichtbaar maken, de uitvoering van het beleid met visie tot stand brengen."

De fractievoorzitters uit provinciale staten bleken het in het debat "Halverwege" (de statenperiode) met elkaar eens over de rol van de provincie. "Maar u moet het wel over de inhoud hebben" zei inleider Friso de Zeeuw, "want de ontwikkelingen gaan door". "Er moet meer gebouwd worden, waar doet u dat? Waar creëert de provincie schuifruimte ten behoeve van de stedelijke vernieuwing?" Verkeerskundige Ben Immers hamerde op hetzelfde aambeeld: het autobezit blijft groeien, de bereikbaarheid van de steden is cruciaal. "De bestaande capaciteit beter benutten is een korte termijn oplossing. Het levert hoogstens schuifruimte om tot een betere lange termijn oplossing te komen. Zorg voor nieuw denken op het terrein van mobiliteit".

Sturen op beleid bij plattelandsontwikkeling is een prima provinciale rol, betoogde Jan Wolleswinkel, maar laat de provinciale regie zich verre houden van de acteurs in 't veld bij de uitvoering. "Dat kunnen we echt zelf wel".
Laatste onderdeel van het debat ging over de veranderende samenleving. Inleider Rob Becker van MacKinsey prikkelde de politici met uitkomsten uit het grote burgeronderzoek 21minuten.nl. Mensen maken zich vooral zorgen om veiligheid. In de provincie Utrecht maken meer dan gemiddeld mensen zich zorgen om integratie van allochtonen en om het milieu. Ook blijft de kloof tussen burger en overheid gapen. "Provinciale staten moeten meer investeren om het vertrouwen van de bevolking in de overheid te vergroten" was de stelling.
Over hoe dat moet, gaat het debat in de provinciale politiek door, aldus gespreksleider
commissaris van de Koningin mr. B. Staal. Hij bedankte inleiders, deelnemers en de ca 75 gasten die het publieke debat halverwege de statenperiode volgden.
Het debat markeerde ook de historische datum van 17 mei. Op die dag werd 630 jaar geleden de Stichtse Landbrief ondertekend: het wordt gezien als het begin van de democratie op provinciaal niveau. Provinciale staten willen die dag voortaan vieren. Dat idee kreeg dit jaar een start met het overhandigen van een provincievlag aan alle burgemeesters en met het publieke debat in het provinciehuis van Utrecht.

(foto's: fotopersbureau 't Sticht)

Laatst gewijzigd op 05/18/2005 10:19:50 AM. Paginabeheer: Frank.Santman@provincie-utrecht.nl