Gemeente Leeuwarden

Veiligheid grootste zorg op hoorzitting drugsopvang

Bron: PvdA Leeuwarden (18-05-2005)
Maandagavond trok de hoorzitting over het voorstel van het College voor dagopvang met gebruiksruimte op de Tuinen een volle zaal in Post Plaza. De opvang voor drugsverslaafden zou dan gecombineerd moeten worden met de dagopvang voor alcoholverslaafden die al op de Tuinen zit. Combinatie van al die voorzieningen is een belangrijk uitgangspunt van het plan: het maakt het mogelijk om het snel te realiseren met het geld dat ervoor beschikbaar is. Het kan ook snel omdat er op die plek al opvang is en er dus geen bestemmingswijziging hoeft plaats te vinden. Als je kiest voor een andere plek dan kan juist het wijzigen van een bestemming leiden tot procedures die veel vertraging opleveren.
Voor de presentatie van het plan was Wethouder Hafkamp aanwezig met de leden van een commissie die het plan heeft opgesteld. Die leden waren afkomstig van de instellingen die voor de opvang zorgen zoals De Terp, het Leger des Heils en de Verslavingszorg Noord Nederland (vroeger de Kuno van Dijk stichting). Bovendien zat de politie op het podium, maar volgens het rapport maakte juist de politie geen deel uit van de commissie.

Gisteravond bleek dat er een hemelsbreed verschil was tussen het denken van de wethouder en de commissieleden en de meestal zeer betrokken bewoners van de buurt waar de opvang moet komen. Terwijl het op het podium vooral ging over hoe goed het voorstel paste binnen de financiële kaders en een eerdere opdracht van de raad ging het in de zaal over de onveiligheid nu en de overlast die er al is van alcoholverslaafden die in de dagopvang niet mogen drinken en daarom in portieken van het verzorgingshuis De Nieuwe Hoek en de woningen aan de Oosterkade rondhangen. Daar had het podium van deskundigen geen antwoord op, behalve dat er projecten waren opgestart waardoor veelplegers zo nu en dan een paar dagen vast zitten. Omdat veiligheid duidelijk het zwaarst wegende onderwerp was, was het jammer dat de burgemeester niet aanwezig was. Hij heeft dit immers in portefeuille. Nu was er niemand die met gezag kon zeggen dat er ook gedacht was aan de problemen die kunnen ontstaan in de omgeving van de nieuwe opvang. Wethouder Hafkamp kwam wat dit betreft niet verder dan verwijzen naar het bewonersoverleg dat ze op korte termijn weer inhoud zal geven.

Ook de onderbouwing van een ervaringsdeskundige uit Apeldoorn was voor de zaal niet overtuigend. Hij kon niet echt duidelijk maken of de gecombineerde opvang in Apeldoorn nu al in werking was en een succes was of dat hij vooral zijn opvattingen over een nieuwe opvang die nog in aanbouw is aan het uitleggen was.

De raadsleden waren in de zaal goed vertegenwoordigd - alle partijen waren luisterend aanwezig. De commissiebehandeling is op dinsdag 8 maart.

(Dik Kruithof - PvdA raadslid)