Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Communicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 83

18 mei 2005

Reactie op advies Onderwijsraad:

Rotterdam tevreden met dubbele wachtlijst op basis van taalachterstand

De gemeente Rotterdam vindt het advies Bakens voor spreiding en integratie dat de Onderwijsraad woensdag heeft uitgebracht een stevige onderbouwing van de Rotterdamse aanpak. De inzet van dubbele wachtlijsten in het onderwijs blijkt goed mogelijk te zijn. Volgens de Onderwijsraad is een wachtlijst op basis van nationale afkomst of etniciteit juridisch onhoudbaar. Ik vind dat jammer maar ben wel tevreden over het alternatief dat de Raad noemt: een wachtlijst op basis van (taal)achterstanden , aldus Wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie).

Rotterdam wil graag met wachtlijsten op basis van etniciteit werken, omdat daarmee de doelstelling van minister Van der Hoeven (Onderwijs) direct kan worden uitgevoerd. Zij schrijft gemeenten voor om integratie te bevorderen en segregatie tegen te gaan. Om de vorming van witte en zwarte scholen tegen te gaan moeten schoolbesturen de goede instrumenten hebben.

Rotterdam is wel tevreden over het alternatief dat de Onderwijsraad aandraagt: gemengde scholen vormen met een wachtlijst op basis van (taal)achterstanden. De invulling die de Raad geeft aan het gebruik van wachtlijsten biedt voldoende aanknopingspunten om in een buurt aan gemengde scholen te werken

Landelijke discussie losgemaakt

Rotterdam presenteerde afgelopen najaar maatregelen om gemengde scholen te bevorderen. Gemeente en schoolbesturen staken daarmee hun nek uit om de doelstelling van minister Van der Hoeven uit te voeren. De Rotterdamse aanpak behelst vijf maatregelen: dubbele wachtlijsten mogelijk maken, initiatieven van ouders ondersteunen, integrale aanpak in herstructureringsgebieden, bevorderen vriendschapsrelaties tussen witte en zwarte scholen en monitoren van verkleuring van scholen. Rotterdam heeft daarmee een landelijke discussie losgemaakt. Daarin klonk veel waardering voor de aanpak door en werden goede suggesties gedaan om integratie op school te bevorderen.

Rotterdamse praktijk ruimte geven

Het advies van de Onderwijsraad onderschrijft op veel punten deze aanpak. De gemeente Rotterdam is daar blij mee. Zij vindt dat de wetgever, in navolging van de Raad, aan de Rotterdamse praktijk de ruimte moet geven. De gemeente werkt samen met de schoolbesturen aan een plan van aanpak, waarin op buurtniveau concrete maatregelen worden benoemd. Het plan van aanpak presenteert Rotterdam op 6 juni.

Waar mogelijk en zinvol zullen wachtlijsten worden ingezet. Daarnaast worden ouderinitiatieven ondersteund en samenwerkingsafspraken tussen witte en zwarte scholen gestimuleerd. Ook worden multifunctionele scholen met goede voorzieningen in herstructureringsgebieden neergezet. Aantrekkelijk onderwijs is namelijk een belangrijke vestigingsfactor voor middenklasse gezinnen die in de stad willen gaan wonen.

noot voor de redactie/