Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4
Den Haag Directie Azië en Oceanië
Afdeling Zuid-Azië
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag

Datum18 mei 2005BehandeldCaro Krijger

KenmerkDAO/ZZ-0333/05Telefoon+31703485763

Blad1/3Fax+31703485323

Bijlage(n)1cjl.krijger@minbuza.nl

BetreftBeantwoording vragen van de leden Van Bommel,Van der Laan en Karimi over de persvrijheid in India

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Bommel,Van der Laan en Karimi over de persvrijheid in India. Deze vragen werden ingezonden op 12 april 2005 met kenmerk 2040512570.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Van Bommel (SP), Van der Laan(D'66) en Karimi (GroenLinks) over de persvrijheid in India

Vraag 1
Bent u op de hoogte van de voortdurende problemen over de visumverstrekking aan Nederlandse journalisten in India?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Wat is naar uw opvatting de reden voor het feit dat journalisten en correspondenten van NRC-Handelsblad en De Telegraaf wél en andere journalisten geen visum krijgen?

Antwoord
Ik heb geen aanwijzing dat de weigering van visa voor bepaalde journalisten gericht is tegen de kranten waarvoor ze werken. Omgekeerd is het ook niet zo dat journalisten van NRC-Handelsblad en De Telegraaf zonder meer een visum krijgen. Het is niet altijd duidelijk waarom bepaalde journalisten een visum geweigerd wordt. Het is wel voorgekomen dat journalisten die zijn toegelaten op basis van een toeristenvisum artikelen schrijven, hetgeen in strijd is met het Indiase visumbeleid.

Vraag 3
Hebt u naar aanleiding van eerdere kritiek van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) over de situatie met betrekking tot de persvrijheid in India de Indiase autoriteiten gevraagd hierin verbetering te brengen? Zo ja, wat was daarop de officiële reactie?

Vraag 4
Deelt u de mening dat India spoedig stappen moet nemen om tot volledige persvrijheid te komen? Zo ja, welke stappen neemt u om de Indiase regering daarvan te overtuigen?

Antwoord
India kent een gevarieerde en kritische pers, die alle vrijheid heeft om te schrijven over ontwikkelingen in India. Wel toont de Indiase regering zich vaak kritisch over toon en inhoud van hetgeen buitenlandse journalisten schrijven over ontwikkelingen in India. Soms vertaalt deze kritische houding zich in praktische tegenwerking zoals het weigeren van visa. In de contacten met India wordt regelmatig aandacht gevraagd voor de problemen die Nederlandse journalisten ondervinden bij het verkrijgen van een visum.

Via onderstaande link kunt u het document (in WORD-formaat) bekijken: ================
http://www.minbuza.nl/20050518-113542-A