AutoRai

Print

Steve Mattin Volvoâs nieuwe designdirecteur

(18-5-2005)
Steve Mattin is de man die zijn stempel gaat drukken op de Volvo-personenautoâs van de toekomst. De op 1 mei in dienst getreden designdirecteur heeft een duidelijke passie voor autoâs en design. "Een auto is een beeldhouwwerk op wielen", zo vindt hij. Over zijn nieuwe rol is Steve Mattin heel bescheiden. Hij benadrukt dat het ontwerpen van een auto een gezamenlijke inspanning van een team is. Hij vindt zichzelf redelijk perfectionistisch: iemand die het hele ontwerpproces â vanaf de eerste schets tot de uiteindelijke auto
- tot een goed einde wil brengen. Dat hij als nieuwkomer bij Volvo Car Corporation tot designdirecteur is benoemd, ziet hij als een duidelijk voordeel. "Ik kan met frisse blik naar de dingen kijken. Mijn internationale ervaring zal me daarbij helpen, plus natuurlijk het feit dat ik bij een ander groot merk heb gewerkt", aldus Steve Mattin.

Voor zijn benoeming werd hij persoonlijk benaderd door Hans-Olov Olsson, CEO en President van Volvo Car Corporation, en J. Mays, Chief Creative Officer van Ford Motor Company. Maar Mattin geeft toe dat het hem niet gemakkelijk viel om van werkgever te wisselen, vooral niet omdat hij al sinds zijn afstuderen aan de Universiteit van Coventry in 1987 bij Mercedes-Benz werkte. Hij is er echter zeker van dat Volvo binnenkort net zoân grote plek in zijn leven zal innemen.

Zijn carrière in autodesign begon al op 15-jarige leeftijd. Steve won toen samen met een vriend een door BP georganiseerde ontwerpwedstrijd. Op zijn 18e begon hij aan een vierjarige opleiding in industrieel design, met als specialisme autodesign. Als onderdeel van de studie mocht hij een half jaar praktijkervaring opdoen bij Mercedes-Benz. Toen hij vervolgens op het punt stond een doctoraalstudie aan het Royal College of Art in Londen te beginnen, werd hij benaderd door een vertegenwoordiger van Mercedes die hem een baan aanbood. "Ik pakte al mijn spullen in de auto en vertrok naar Duitsland. Een heel verschil met Engeland, maar ook een geweldige leerplek", zo zegt hij.

Tien jaar later werd hij uitgeroepen tot âDesigner van het Jaarâ door het Britse blad Autocar. Gedurende zijn carrière bij Mercedes-Benz was hij verantwoordelijk voor het exterieurdesign van een hele serie modellen, waaronder de A-Klasse, de S-Klasse, de C-klasse sportcoupé en de SL. Verder had hij de algehele designverantwoordelijkheid voor de nieuwe M-Klasse, de concept cars voor de Grand Sports Tourer en de productieversie van dat model, de R-Klasse, die nog maar een paar maanden geleden op de autotentoonstelling in New York werd onthuld.

Het bezorgt hem een echte âkickâ wanneer hij de kant-en-klare producten op de weg ziet. "Een auto is een object dat constant in beweging is en in de meest uiteenlopende omgevingen kan worden aangetroffen. Je kunt letterlijk overal op de wereld een door jou ontworpen auto tegenkomen. Het is geweldig om iets van je eigen karakter en creativiteit in de rest van de wereld terug te zien." De auto-industrie is erg trendgevoelig, maar hij vindt dat een voorzichtige aanpak is geboden. Een designer moet immers altijd rekening houden met de aantrekkingskracht die een auto over vijf of tien jaar nog heeft. "Ik probeer geen trends te volgen. Het is beter om zelf trendsetter te zijn", zegt Steve Mattin en hij wijst er daarbij op dat je tot iedere prijs saaiheid en middelmatigheid moet voorkomen. Hij vindt dan ook dat Volvo zijn ontwerponafhankelijkheid moet behouden en het unieke karakter van het merk dient te koesteren.

Hij is zich bewust van het feit dat een designer mede verantwoordelijk is voor aspecten als ergonomie, veiligheid en milieu, en meent dat een goed ontwerp essentieel is om het imago van een merk te versterken. "Goed design veroudert niet en toont ook na jaren nog fris en nieuw. Design en kwaliteit gaan altijd hand in hand."

Curriculum vitae

Geboren: 29 oktober 1964 in Bedford, Engeland
Opleiding: Bachelor of Arts (universitaire graad) in Industrieel Design 1983-1987, Coventry University, Engeland 1987 â 2005 Diverse designfuncties binnen DaimlerChrysler; vanaf 2000 Senior Design Manager. Verantwoordelijk voor exterieur- en interieurdesign van S-, M-, G- en R-Klasse, SL, SLK en SLR. Sinds 1 mei 2005: Designdirecteur Volvo Car Corporation, rapporteert direct aan CEO.

Onderscheidingen

1997 Designer van het Jaar - Autocar Magazine
1987 Winnaar â Designwedstrijd van Royal Society of Arts (automobielsectie)
1986 Finalist â PRI âPlastics on the Roadâ competitie 1979 Winnaar â BP âStyle Itâ competitie