Gemeente Oss


18/5/2005 - Bijeenkomst Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Het kabinet wil in de toekomst meer zorgtaken aan de gemeenten overlaten. Gemeenten zullen een aantal voorzieningen uit de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) gaan uitvoeren. De nieuwe wet, WMO, moet nog door de Tweede Kamer worden vastgesteld, maar het ziet er naar uit dat de gemeenten deze nieuwe taken per 1 juli 2006 krijgen toebedeeld.

Brede wet

De WMO is een brede wet, waarin naast een aantal AWBZ-voorzieningen ook de Welzijnswet en de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) worden opgenomen. De wet noemt 9 prestatievelden waarop de gemeente beleid moet formuleren. Dat zijn onder andere jeugdpreventie, informatie en advies, vrijwilligerswerk en mantelzorg, het bevorderen dat iedereen mee kan doen in de samenleving en het leveren van voorzieningen voor mensen met een beperking. Het zijn geen nieuwe terreinen voor de gemeente, maar we moeten wel duidelijker maken wat inwoners op deze terreinen van de gemeente kunnen verwachten.

Nieuw

Wel nieuw voor gemeenten is het feit dat ze moeten gaan zorgen voor huishoudelijke verzorging en voor ondersteuning en activering. Nu zijn dat voorzieningen die via de ABWZ betaald worden. De huishoudelijke verzorging wordt als eerste overgedragen, zoals het er nu uitziet per
1 juli 2006. Later volgen dan nog andere zorgtaken uit de AWBZ.

Voorbereidingen

De gemeente Oss is volop bezig met de voorbereidingen. Al is er veel nog niet duidelijk (zo weten we nog niet hoeveel geld we krijgen om de nieuwe taken uit te voeren), het is belangrijk om op tijd te beginnen. In oktober wil de gemeenteraad de uitgangspunten vaststellen. Daarna volgt de uitwerking in een beleidsplan, de verordening, afspraken met uitvoerende instellingen en de voorbereiding van de uitvoering. We hebben daarbij overleg met uitvoerende instellingen en met het cliëntenplatform.

Discussiebijeenkomst

Ter voorbereiding van het opstellen van uitgangspunten is er op 3 juni een bijeenkomst voor instellingen, die met de WMO te maken krijgen, gemeenten en het cliëntenplatform.

We hebben alle bij ons bekende instellingen die te maken hebben met de WMO een uitnodiging gestuurd, maar zijn daarbij wellicht niet volledig geweest. Daarom kunnen instellingen zich ook zelf aanmelden. Heeft u als instelling/organisatie te maken met de WMO of voert u taken uit die straks onder de WMO gaan vallen, dan kunt u meedoen. Neemt u dan contact op met Peter Oomens, telefoon 629 242 of Christa van Oorsouw, telefoon 629 920. Via de e-mail kan ook: p.oomens@oss.nl. U krijgt dan meer informatie.