FNV

Kwart van personeel slijterijketens voelt zich onveilig

Een kwart van de werknemers in slijterijketens voelt zich onveilig in de winkel en is bang voor verlies van zijn of haar baan, onder meer als gevolg van de hogere accijnzen op sterke drank. Dat blijkt uit een enquête die FNV Bondgenoten heeft gehouden onder het personeel van de slijterijketens als Gall & Gall en Vini France.

"Hier en daar zijn de uitkomsten opzienbarend", vindt vakbondsbestuurder Lex Makkinje. "Het onderwerp veiligheid komt zeker op tafel tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao."

De cao voor de 3500 werknemers in de slijterijen is vorig jaar opgezegd. Het wachten is nu op een cao in de supermarkten. De slijterijen vallen namelijk onder dezelfde pensioenregeling. Maar de onderhandelingen in de supermarkten vlotten niet. Wanneer het overleg in de slijterijbranche begint, is daarom onduidelijk.

Dat is vervelend, want driekwart van de slijterijmedewerkers die de vakbondsenquête invulden, wenst een loonsverhoging, in welke vorm dan ook.

Uit het onderzoek blijkt dat de winkelmedewerkers goed omgaan met de procedures voor het openen en sluiten van de winkels. Meer dan een kwart stelt echter dat het eigen filiaal desondanks wel eens is overvallen.

Hieronder is de informatie over de enquête op te halen. Attachments:
uitkomsten Enquête Sluiterijen.DOC