Het Nederlandse Rode Kruis

18 mei 2005
Rode Kruis-telefooncirkel geeft een veilig gevoel

De telefooncirkel zorgt voor dagelijks contact. Dagelijks een teken van leven dat een gevoel van zekerheid geeft. Iedere dag, op een met de deelnemers afgesproken tijdstip, gaat de telefoon en is er even contact. Gewoon om te horen of alles in orde is en de laatste nieuwtjes met elkaar uit te wisselen. Dat gebeurt in een vaste volgorde, de cirkel rond.

Poolshoogte nemen
De telefooncirkel wordt begeleid door een vrijwilliger van het Nederlandse Rode Kruis. Neemt een belpartner niet op? Of maakt een deelnemer zich na het gesprek zorgen over iemand uit de cirkel? Dan geven de deelnemers dan door aan de Rode Kruis-vrijwilliger. Deze gaat dan poolshoogte nemen en zonodig hulp inschakelen.

Manon is deelnemer van de telefooncirkel. Zij legt uit hoe dat in zijn werk gaat: Het is niet de bedoeling dat we tijdens de cirkel lange gesprekken met elkaar voeren. Belangrijk is dan om even met elkaar te checken of het allemaal goed gaat. De vrijwilliger die tijdens die week de leiding heeft, belt om half negen met de eerste persoon van die cirkel. Om negen uur moet iedereen gebeld zijn. Maar na de cirkel bellen we elkaar gewoon ook op. Gezellig. In het weekend kunnen we de cirkel eventueel ook doen.

Meer informatie:

* Over de telefooncirkel

* Zelf meehelpen? Kijk eens onder vrijwilliger worden of in de vacaturebank

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis