PERSBERICHT - 2005-05-18

Eerste exemplaar voor Friese commissaris Ed Nijpels

Capitool brengt nieuwe reisgids Friesland

Uitgeverij Van Reemst/Unieboek doet de grote schare Friesland-fans heel veel plezier met de uitgave van een Capitool Reisgids voor deze populaire vakantiebestemming. De gids leidt lezers naar de prachtige natuur, de vele watergebieden, culturele en historische trekpleisters, de beroemde Elf Steden en de vriendelijke, heerlijk eigenzinnige bevolking.

Na Noord-Brabant is Friesland de tweede Capitoolgids, die een complete provincie beschrijft. Reden om het eerste exemplaar op 17 mei jl. uit te reiken aan Ed Nijpels, de Commissaris van de Koningin in Fryslân.

Auteur Bartho Hendriksen geeft in de gids een uitgebreide schets van verleden en heden van het Friese land. Hij verdeelt de provincie in zes delen: hoofdstad Leeuwarden, de regios Noord, Kust, Meren en Zuid-Oost en natuurlijk de Friese Waddeneilanden (Vlieland, Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog). Extra aandacht gaat uit naar sportieve recreatie, want Friesland vormt een ideaal decor voor watersporters, fietsers, wandelaars, kaatsers en fierljeppers.

Zeer gevarieerd aanbod
Capitool Friesland geeft een goed beeld van het zeer gevarieerde toeristische aanbod in de provincie, die in binnen- en buitenland bekendheid geniet als watersportparadijs. Maar Friesland is meer dan water. De historische steden, de talloze musea, het uitgestrekte landschap en de waddeneilanden werken als een magneet op cultuurliefhebbers en rustzoekers.

Toeristische prikkels
Het is ook het land van kruidenlikeur Beerenburg, kunstenaar Jopie Huisman, robuuste dorpskerken, karakteristieke boerderijen, statige herenhuizen, levendige binnensteden, verstilde natuurgebieden, afgegraven veengronden en de Princessehof (Leeuwarden) met het Nationaal Keramiekmuseum. Een mooie manier om de provincie te ontdekken is de Elfstedentocht: per fiets, auto of boot, te voet of natuurlijk op de schaats. Kortom: Friesland is een provincie met heel veel toeristische prikkels en dat straalt Capitool Friesland van de eerste tot de laatste pagina uit.

Tachtig titels
De Nederlandstalige serie Capitool Reisgidsen telt inmiddels ruim tachtig titels. De rijk geïllustreerde gidsen met honderden fotos, overzichtelijke kaarten, heldere situatieschetsen en opvallende opengewerkte illustraties brengen bestemmingen tot leven. Bovendien bevat iedere editie een schat aan reistips, praktische adviezen en actuele, aanbevolen adressen.

Informatie:
Titel Capitool Friesland
Uitgever Van Reemst/Unieboek BV
ISBN 90 410 2665 7
Prijs 23,90
Verschenen mei 2005

Bij de foto: De uitreiking van het eerste exemplaar van de Capitool reisgids Friesland, vlnr Ed Nijpels, Bartho Hendriksen en Ben Knapen