Kenniscentrum Elektronische Overheid


Eerste gemeente online met nieuwsvoorziening op maat


Deze week gaat in de gemeente Leiderdorp een pilot van start met EGEMmail, een nieuwsattenderingsapplicatie op maat via e-mail. Burgers, bedrijven en instellingen kunnen zich bij Leiderdorp abonneren op deze service en zelf aangeven van welk gebied en over welke onderwerpen zij berichten van de gemeente willen ontvangen. Medio juni komt een versie van deze applicatie beschikbaar voor alle Nederlandse gemeenten.

Met EGEMmail kan een gemeente op een klantgerichte en moderne wijze overheidsinformatie aan haar burgers aanbieden, namelijk alleen die informatie waar de klant om vraagt. EGEMmail maakt gebruik van de ervaringen met AmsterdamMail, de attenderingsapplicatie van de gemeente Amsterdam. EGEM heeft deze applicatie verder ontwikkeld en geschikt gemaakt voor algemeen gebruik door alle Nederlandse gemeenten. De applicatie is ontwikkeld in open standaarden en open source. Dat betekent dat deze applicatie eenvoudig te koppelen is aan de software van iedere gemeente in Nederland, onafhankelijk van welke softwareleverancier(s) een gemeente gebruik maakt. De broncode van EGEMmail wordt ondergebracht bij de Nederlandse community MMBase.

EGEMmail is zo opgezet dat elke gemeente de stylesheets kan aanpassen aan de eigen huisstijl. Zo wordt de applicatie herkenbaar voor eigen burgers, bedrijven en instellingen. EGEMmail is een werknaam, het is de bedoeling dat elke gemeente EGEMmail zelf een passende naam kiest. Zo heet EGEMmail in Leiderdorp: LeiderdorpMail. Na de pilot in Leiderdorp starten op korte termijn de gemeenten Zandvoort, Hilversum, Tilburg en Veenendaal met de invoering van EGEMmail. Medio juni stelt EGEM de applicatie beschikbaar voor alle gemeenten. Gemeenten die willen weten hoe het werkt kunnen op www.egem.nl een demo bekijken van EGEMmail. Vanaf medio juni zal EGEM het uitwisselen van gebruikerservaringen tussen gemeenten met de applicatie ook actief faciliteren in een gebruikersgroep.

EGEMmail kan de eerste stap zijn naar transparante overheidsinformatie. Om dat mogelijk te maken is het van belang dat er lijn zit in de wijze waarop de informatie bij gemeente wordt gestructureerd. Het programmabureau Advies Overheid wil onder andere in haar project Bekendmakingen met gemeenten verkennen wat hier de mogelijkheden zijn. EGEM ondersteunt dit initiatief. Kijk voor meer informatie over dit project ook op www.advies.overheid.nl