Praktijkonderzoek Veehouderij

Erwten op het Lagekostenbedrijf

Ook in 2005 teelt het Lagekostenbedrijf weer gras/erwten. Op basis van de goede ervaringen in 2003 en 2004, is ook in 2005 2,4 hectare ingezaaid met een mengsel van gras/klaver en erwten. Op deze manier is voorjaarsherinzaai goed mogelijk met een hoge gewasopbrengst. Bovendien is het eiwitrijke product goed in de voeding te gebruiken.

Het inzaaien van gras/erwten vormt een onderdeel van de strategie om via graslandvernieuwing de paardebloem te bestrijden en het aandeel klaver te verhogen. Graslandvernieuwing is de directe aanleiding voor herinzaai met erwten. Mooi meegenomen is, dat via de combinatieteelt met erwten, het eiwitgehalte van het (ruwvoer)rantsoen wordt verhoogd. Een hoge opbrengst, een hoog eiwitgehalte (met name in 2003) een hoge voeropname (smakelijkheid), maar ook goede ervaringen met de nawerking van stikstof uit de geoogste erwten gaven aanleiding om bij herinzaai weer erwten mee te zaaien.
Dit voorjaar is de bestaande grasmat doodgespoten met van Roundup Max. Dit middel is ingezet om ook de paardebloem te bestrijden. Na veertien dagen is er vaste mest uitgereden en is het grasland op 11 april geploegd, waarna een zaaibed is gemaakt met de rotorkopeg. Gras/klaver en erwten zijn vervolgens op 12 april in twee werkgangen ingezaaid. Op 24 april een startgift kunstmest gegeven van 180 kg KAS per ha. Op dit moment zijn de erwten al goed te zien (zie foto).


---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 18-05-2005 12:05.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl